Κλεμμένοι πίνακες κάηκαν στον φούρνο

Κλεμμένοι πίνακες κάηκαν στον φούρνο

Αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου πήρε χθες στο Βουκουρέστι η πολυαναμενόμενη δίκη των έξι Ρουμάνων που κατηγορούνται για μία από τις σημαντικότερες κλοπές έργων τέχνης του 21ου αιώνα.

Την ίδια στιγμή, οι Αρχές φοβούνται ότι οι πολύτιμοι πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ Μονέ, Πολ Γκογκέν, Ανρί Ματίς, Λούσιαν Φρόιντ και Μάγερ ντε Χάαν που εκλάπησαν από το μουσείο Κούνστχαλ του Ρότερνταμ το 2012 έχουν γίνει στάχτη, κι ας πρότεινε ο Ράντου Ντογκάρου, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, να επιστρέψει τους πέντε από τους επτά πίνακες με αντάλλαγμα την επιβολή ποινής φυλάκισης στην Ολλανδία (οι ποινές που προβλέπει η ολλανδική δικαιοσύνη για τις διακεκριμένες κλοπές είναι ελαφρύτερες από εκείνες που προβλέπονται από τη ρουμανική νομοθεσία ορίζοντας μέχρι και τη μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης για περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών).

Οι δικαστικές αρχές προχώρησαν σε αναβολή της δίκης προκειμένου να εξεταστούν θέματα της παράστασης πολιτικής αγωγής καθώς και οι αιτήσεις αποφυλάκισης υπό όρους των κατηγορουμένων.

Πάντως, το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει την ύπαρξη των πινάκων ισχύει και είναι ένα ξεχωριστό ζήτημα από μόνο του. Μέχρι και η συνήγορος του Ντογκάρου, ο οποίος βαρύνεται με επιπλέον σοβαρότατες κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία, μπορεί να πρότεινε την επιστροφή των πέντε πινάκων παραδέχτηκε όμως ότι δεν γνωρίζει αν ο πελάτης της τους έχει στη διάθεσή του.

Ο κίνδυνος οι πίνακες να έγιναν… αποκαΐδια είναι υπαρκτός μιας και η Ολγκα Ντογκάρου, μητέρα του 29χρονου κατηγορούμενου και κατηγορούμενη η ίδια για συνέργεια, έχει ομολογήσει ότι έκαψε στον φούρνο του σπιτιού κάποια από τα επτά κλεμμένα έργα για να εξαφανίσει τα στοιχεία.

Η ανάλυση στις στάχτες έδειξε ότι περιείχαν υπολείμματα από τρεις ελαιογραφίες, στερεωμένες στις κορνίζες τους με καρφιά, οι οποίες χρονολογούνται πριν από τα τέλη του 19ου αιώνα.

 Πηγή: Έθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ