«Όλοι χρειάζονται ειρήνη»

«Όλοι χρειάζονται ειρήνη»

 

Εδώ και μία δεκαετία, ο Σέρβος συνταξιούχος μηχανικός αυτοκινήτων Ράσκο Τανασίγεβιτς ηγείται μίας ομάδας ποδηλατών που, αψηφώντας τον καιρό – με ζέστη ή βροχή, ήλιο ή αέρα – διανύουν 470 χιλιόμετρα από το Κραγκούγεβατς στην κεντρική Σερβία ως τα νοτιοδυτικά της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Σκοπός του Τανασίγεβιτς, που πρωτοστατεί σε αυτή τη δράση, είναι να “αναστήσει” το αίσθημα της καλής θέλησης και της συντροφικότητας που ο ίδιος θυμάται από τη Γιουγκοσλαβία της νιότης του, από μία εποχή διαφορετική, προτού ο πόλεμος ρίξει βαριά τη “σκιά” του εθνοτικού και του θρησκευτικού μίσους στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού “Ελεύθερη Ευρώπη”, δέκα ποδηλάτες, που προέρχονται, κυρίως, από το Κραγκούγεβατς, ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι στις 24 Ιουλίου, με τον αντιδήμαρχο της σερβικής πόλης Μπόγιατζιτς Πάβλοβιτς να τους εύχεται καλό κατευόδιο.

Το Κραγκούγεβατς, ως πόλη του Δικτύου Πόλεων Αγγελιοφόρων της Ειρήνης (του ΟΗΕ), στέλνει, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα ‘μήνυμα’ ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο”, δήλωσε ο κ. Πάβλοβιτς στο Ράδιο “Ελεύθερη Ευρώπη”.

“Αυτό το ‘μήνυμα’ συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερη στήριξη από όσους είναι υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών της Σερβίας και της Βοσνίας. Οι αντιδράσεις (του κόσμου) είναι πρωτόγνωρες και οι πολίτες υποδέχονται με μεγάλη χαρά τους αθλητές αυτούς. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο δημοφιλής είναι αυτή η δράση στη βοσνιακή πλευρά. Είναι κάτι εξωπραγματικό”, πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος του Κραγκούγεβατς.

Οι Σέρβοι ποδηλάτες πέρασαν από την πόλη Μόσταρ της Βοσνίας, στις 27 Ιουλίου, με τον 62χρονο Τανασίγεβιτς να ακολουθεί το αυτοκίνητο υποστήριξης, που μεταφέρει νερό, εξοπλισμό και ό,τι άλλο απαιτείται για τη μακρά αυτή διαδρομή.

Οι ντόπιοι υποδέχθηκαν τη σερβική ποδηλατοπομπή με την παραδοσιακή, ετήσια βουτιά από την Παλιά Γέφυρα της πόλης (σ.σ. του 16ου αιώνα), που καταστράφηκε, στις 9 Νοεμβρίου του 1993, στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία και αποκαταστάθηκε, ύστερα από εργασίες που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερα χρόνια (2001-2004).

Ο αθλητισμός “στήνει” γέφυρες στην περιοχή, δήλωσε, με αφορμή την εκδήλωση, ο Σέρβος ποδηλάτης Γκόραν Νίκολιτς, που συμμετείχε στην αποστολή.

Επιστρέφοντας η αποστολή στο Κραγκούγεβατς, λίγες ημέρες μετά, ο Τανασίγεβιτς επισκέφθηκε το μνημείο του Σουμάριτσε, ένα τεράστιο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο, όπου 2300 Σέρβοι, άνδρες και αγόρια, σφαγιάστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις, στις 21 Οκτωβρίου του 1941.

“Μία μόλις ημέρα πολέμου, καταστρέφει ό,τι έχει χτιστεί σε διάρκεια πολλών ετών”, ανέφερε, μιλώντας, από την τοποθεσία του μνημείου αυτού, για το ταξίδι του και κατέληξε: “Όλοι χρειάζονται ειρήνη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ