Ήθελε να διώξει τους μισούς Τούρκους ο Κολ

Ήθελε να διώξει τους μισούς Τούρκους ο Κολ

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ δικαιολόγησε σήμερα τη δήλωση που έκανε πριν από 30 χρόνια, όταν είπε ότι θα ήθελε να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των Τούρκων που ζούσαν στη χώρα.

Η δήλωση του Κολ έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ. Τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση εκείνη περιέχονταν σε ένα έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα και τμήματά του δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Σπίγκελ αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο Κολ είπε στη Θάτσερ ότι θεωρούσε απαραίτητο να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων κατά 50% μέσα στην επόμενη τετραετία, αλλά δεν μπορούσε να το πει αυτό δημοσίως. “Η Γερμανία δεν είχε προβλήματα με τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς, ακόμη και όσους προέρχονταν από τη νοτιοανατολική Ασία, επειδή αυτές οι κοινότητες ενσωματώνονται καλά. Όμως οι Τούρκοι προέρχονται από έναν πολύ διαφορετικό πολιτισμό και δεν ενσωματώνονται καλά”, φέρεται να είχε πει.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο πρώην καγκελάριος σημειώνει ότι οι δηλώσεις εκείνες έγιναν σε μια περίοδο όπου στη Γερμανία είχε ξεκινήσει ήδη μια δημόσια συζήτηση για την πολιτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση της χώρας απέναντι στους ξένους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ