Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Πάπα

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για τον Πάπα

Ένα εκτεταμένο δίκτυο ασφαλείας, έχει στηθεί στη Βραζιλία, για την προστασία του πάπα Φραγκίσκου του Α’- του πρώτου λατινοαμερικάνου ποντίφικα – ο οποίος αναμένεται στη Βραζιλία τη Δευτέρα, στην πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Περίπου 9.700 στρατιώτες και 3.500 ομοσπονδιακοί, στρατιωτικοί και απλοί αστυνομικοί, υποστηριζόμενοι από πολεμικά πλοία, μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη, καθώς και ένα αμυντικό αντιαεροπορικό σύστημα εμβέλειας 24 χιλιομέτρων, έχουν τεθεί σε επιφυλακή, για την ασφάλεια του ποντίφικα, αλλά και όσων θα συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, όπως ονομάζεται η σύναξη της ρωμαιοκαθολικής νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Η παπική επίσκεψη, έρχεται λίγο καιρό αφότου η Βραζιλία «σείστηκε», επί σειρά εβδομάδων, από μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, κατά της διαφθοράς του κόστους της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και με κεντρική απαίτηση καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες.

Κατά την επίσκεψή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο πάπας Φραγκίσκος προτίθεται να μην χρησιμοποιήσει το παραδοσιακό θωρακισμένο όχημα του, το Popemobile, αλλά το ανοιχτό όχημα που χρησιμοποιεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, κάτι που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους υπεύθυνους ασφαλείας .

«Οι επικεφαλής της ασφάλειας του πάπα, μας είπαν, ότι θέλει να έχει επαφή με τους πολίτες και δεν επιθυμεί να είναι απομονωμένος. Η προσωπική του ασφάλεια πρέπει να έχει πολλή μεγάλη προσοχή, σε στιγμές όταν θα είναι κοντά στους πολίτες, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις », ανέφερε ο συνταγματάρχης Πάολο Κρουζ, ένας από τους εμπειρογνώμονες ασφαλείας, υπεύθυνος για την παπική επίσκεψη. Οι αρχές της Βραζιλίας ανησυχούν περισσότερο, για το τι θα μπορούσε να συμβεί, όταν το πλήθος θα είναι κοντά στον ποντίφικα, παρά από το ενδεχόμενο μιας τρομοκρατικής απειλής ή ενός οργανωμένου σχεδίου συνωμοσίας κατά του πάπα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Βραζιλίας ανησυχούν ιδιαίτερα και για τις μεγάλες συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί κατά την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δύο εκατομμύρια πολίτες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η αστυνομία θεωρεί επίσης επικίνδυνη την παραμονή του Φραγκίσκου, στην πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου θα επισκεφθεί το ιερό της Παναγίας, στην Απαρετσίντα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε πάντως ότι οι πιθανές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας δεν θα στοχεύουν τον πάπα και ότι το Βατικανό έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στα μέτρα ασφαλείας των βραζιλιάνικων αρχών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ