Μέρκελ: “Κάναμε πολλά για το ευρώ”

Μέρκελ: “Κάναμε πολλά για το ευρώ”

 

Συνέντευξη στο ARD και στην εκπομπή ‘Bericht aus Berlin’ παραχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Κυρίαρχο θέμα ήταν οι αμερικανικές παρακολουθήσεις. Δεν έλειψαν όμως οι αναφορές και στην ευρωκρίση.

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να παρουσιάσει στους Γερμανούς πολίτες μετά τις εκλογές το «λογαριασμό» για τη διάσωση των τραπεζών και του ευρώ, η καγκελάριος ήταν κατηγορηματική:

«Φυσικά και όχι. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο κάναμε πολλά για να σταθεροποιήσουμε το ευρώ, πιστεύω, και προς το συμφέρον της Γερμανίας. Γιατί μόνον όταν τα πηγαίνει καλά η Ευρώπη, μπορεί να τα πηγαίνει καλά και η Γερμανία. Επίσης, πρόσφατα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με τις εγγυήσεις για δανειακά προγράμματα (σσ. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) για την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενδεχομένως και για την Ελλάδα, καταστήσαμε σαφές ότι δεν αφήνουμε περιθώρια αμφιβολιών για το τι πρέπει να γίνει. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με σαφή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ό,τι είναι προβλέψιμο θα λέγεται και συνεπώς υπάρχει απόλυτη διαφάνεια».

 

Βέβαιη για τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας

Αναφερόμενη στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε βέβαιη ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο κοινοβούλιο, και θα ξεπεράσουν δηλαδή το εκλογικό όριο του 5 %, καθιστώντας έτσι δυνατή τη συνέχιση του νυν κυβερνητικού συνασπισμού. «Όποιος θέλει να παραμείνω καγκελάριος, πρέπει απλά να ψηφίσει CDU», είπε χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τους Πράσινους. «Θα πρέπει να δούμε τότε ποιες επιλογές υπάρχουν για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η καγκελάριος τάχθηκε κατά των σχεδίων αύξησης της φορολογίας, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τους αντιπολιτευόμενους Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Ποτέ άλλοτε τα φορολογικά έσοδα δεν ήταν τόσο υψηλά, όπως είπε:

«Εάν με οποιαδήποτε αύξηση προκαλέσεις τώρα ανασφάλεια στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις, τότε δεν αποκλείεται να έχεις –παρά τους υψηλότερους φόρους- μικρότερα φορολογικά έσοδα».

 

Για την NSA

Σχολιάζοντας το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τις ΗΠΑ να σέβονται το γερμανικό δίκαιο όταν οι μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν στην Γερμανία. «Περιμένω τη ρητή διαβεβαίωση από την αμερικανική κυβέρνηση ότι μελλοντικά θα τηρείται το γερμανικό δίκαιο επί γερμανικού εδάφους».

Εντούτοις, όπως διευκρίνισε, ακόμη και μετά την επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών Φρίντριχ στις ΗΠΑ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί δεν σεβάστηκαν παλαιότερα το γερμανικό δίκαιο. Η ίδια τάχθηκε υπέρ μιας διεθνούς συμφωνίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ