Το πρόγραμμα Exomars ξεκίνησε

Το πρόγραμμα Exomars ξεκίνησε

Στη Ρωσία άρχισαν οι εργασίες της, από κοινού με τους Ευρωπαίους, υλοποίησης του προγράμματος «ExoMars»,  της αποστολής στον Άρη ερευνητικών συστημάτων το 2016 και το 2018.

Στον επιστημονικό παραγωγικό οργανισμό «Lavochkin» την εκτέλεση του έργου ανέλαβε ειδική ομάδα. Τα θέματα του σχεδιασμού συζητούνται σε στενή επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Η αποστολή ExoMars αρχικά είχε σχεδιαστεί ως ευρω-αμερικανική. Η ΝΑΣΑ υποσχέθηκε να παραχωρήσει δυο πυραύλους «Άτλας 5». Όμως το φθινόπωρο του 2011 έγινε σαφές ότι με τους πυραύλους θα υπάρχουν προβλήματα. Τότε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) προσκάλεσε στο EkzoMars τη Ρωσία ως τρίτο συμμετέχον μέρος.

Μετά από λίγο καιρό η ΝΑΣΑ εγκατέλειψε πλήρως το πρόγραμμα, λόγω του ότι ήταν ήδη απασχολημένη με την προετοιμασία της αποστολής στο Άρη με το rover «Curiosity». Η Ρωσία δήλωσε ότι θα ενταχθεί στην αποστολή, και θα παραχωρήσει πυραύλους Proton μόνο σε περίπτωση ενός κοινού επιστημονικού προγράμματος. Αυτοί οι όροι έγιναν δεκτοί, λέει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου διαστημικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Λεβ Ζελιόνι.

«Το 2016 η συμμετοχή της Ρωσίας συνίσταται στην προμήθεια ενός πυραύλου Proton και τη δημιουργία οργάνων για την τροχιακή συσκευή Trace Gas Orbiter, που θα μελετήσει τα ίχνη αερίων στην ατμόσφαιρα του Άρη. Στη συσκευή θα λειτουργούν δυο συστήματα ρωσικών οργάνων».

«Η συσκευή Trace Gas Orbiter θα καταρτίσει χάρτη των σημείων, στα οποία από το υπέδαφος του πλανήτη εξέρχονται αέρια. Εκεί υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν ίχνη υποθετικών μικροοργανισμών, γι΄ αυτό ο χάρτης θα βοηθήσει στην επιλογή του μέρους προσγείωσης κατά το δεύτερο στάδιο του ExoMars. Το στάδιο της εκτόξευσης του 2018 είναι πολύ πιο περίπλοκο», λέει συνεχίζοντας ο επιστήμονας.

Το 2018 η Ρωσία και πάλι θα προμηθεύσει ένα πύραυλο Proton. Εκτός αυτού, η ρωσική πλευρά θα κατασκευάσει την πλατφόρμα προσεδάφισης, με την οποία θα μεταφερθεί στην επιφάνεια του Άρη το rover. Στην πλατφόρμα θα τοποθετηθεί ένα σύστημα ρωσικών επιστημονικών οργάνων, ειδικών για τη μελέτη του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Θα προσεδαφίσουμε προσεκτικά το rover, θα το κατεβάσουμε από την πλατφόρμα και στη συνέχεια θα εργαστούμε στο πλαίσιο του δικού μας ρωσικού προγράμματος.

Χάρη στην πείρα του ExoMars, καθώς και των προγραμματισμένων για το 2015 και το 2016 ρωσικών αποστολών στη Σελήνη, θα γίνει δυνατή η μείωση της πιθανότητας αποτυχίας της επαναληπτικής αποστολής στο δορυφόρο του Άρη τον Φόβο.

Στις αρχές του 2012 στον Ειρηνικό ωκεανό έπεσε ο επιστημονικός σταθμός Phobos-Grunt και το μυστήριο του Φόβου έμεινε άλυτο.

Συγκεκριμένα, δεν παύουν οι επίμαχες συζητήσεις σχετικά με τον τύπο αυτού του ουράνιου σώματος. Μία απλοποιημένη εκδοχή του Phobos-Grunt, η Ρωσία υπολογίζει να εκτοξεύσει κατά την περίοδο 2011-2015.

ΠΗΓΗ:ruvr.ru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ