51 νεκροί στο Ιράκ

51 νεκροί στο Ιράκ

 

Τουλάχιστον 51 άνθρωποι, οι μισοί μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις που συγκλόνισαν χθες το Ιράκ, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από αστυνομικές και ιατρικές πηγές.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για περίπου 40 νεκρούς απ’ αυτή τη σειρά των επιθέσεων που είχαν στόχο ένοπλες οργανώσεις οι οποίες έχουν αναλάβει την προστασία των πετρελαιαγωγών και της σιιτικής κοινότητας.

Η πιο αιματηρή επίθεση πραγαμτοποιήθηκε σε μια οδό ανάμεσα στη Χαντίτα και την Μπαϊτζί, περίπου 200 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, όπου 11 μέλη ένοπλης οργάνωσης υπεύθυνης για την προστασία του πετρελαιαγωγού που διασχίζει αυτή την περιοχή και τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον αντισυνταγματάρχη Ματζίντ Σαλάχ αλ Μεμράουι και τον γιατρό Όμαρ Αντέλ.

Το βράδυ, μερικά λεπτά μετά τη λήξη της νηστείας του Ραμαζανιού, ένας καμικάζι ο οποίος οδηγούσε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατίναξε το όχημά του κοντά σε μια σκηνή όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι προσκεκλημένοι μιας σιιτικής κηδείας στη Μουκνταντίγια, 90 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης.

Ένας δεύτερος καμικάζι, ο οποίος κυκλοφορούσε πεζή, ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος τη στιγμή της άφιξης των πρώτων βοηθειών.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία και μια ιατρική πηγή.

Άλλοι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίσθηκαν το βράδυ σ’ ένα σιιτικό χωριό νοτιοδυτικά του Ντουτζάιλ, 60 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, από την έκρηξη ενός παγιδευμένου οχήματος τη στιγμή που οι κάτοικοι συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν τη διακοπή της νηστείας, σύμφωνα με έναν αντισυνταγματάρχη της αστυνομίας και ένα γιατρό του νοσοκομείου του Ντουτζάιλ.

Άλλες επιθέσεις σημειώθηκαν κυρίως στην Τικρίτ, 160 χλμ. βορείως της Βαγδάτης, τη Μοσούλη και την Τουζ Χουρμάτου, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και στη Χάλντια, κοντά στο Ραμάντι, και τη Φαλούτζα, στο δυτικό Ιράκ.

Οι χθεσινές επιθέσεις αυξάνουν σε πάνω από 250 από την αρχή του μήνα τον αριθμό των νεκρών από πράξεις βίας στο Ιράκ, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ