Εκατ. € δόθηκαν «κατά λάθος» σε ανέργους

Εκατ. € δόθηκαν «κατά λάθος» σε ανέργους

 

Σχεδόν 812 εκατομμύρια ευρώ χορηγήθηκαν κατά λάθος το 2012 σε ανέργους στη Γαλλία, σύμφωνα με μια έκθεση του μεσολαβητή της υπηρεσίας απασχόλησης.

 Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα σε ανέργους έφθασαν τα 811,67 εκατ. ευρώ. Ωστόσο συνολικά τα 524 εκατ. ευρώ (το 65%) εκ του ποσού αυτού επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία από τους ανέργους κατόπιν ειδοποιήσεων.

Οι κατά λάθος καταβολές επιδομάτων οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαιούχοι εργάζονταν χωρίς να το έχουν δηλώσει ή το δήλωναν με μεγάλη καθυστέρηση, ή υπήρχαν σφάλματα κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιδομάτων.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων (66%) των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων αφορά χορηγήσεις που προχώρησαν ενώ οι δικαιούχοι είχαν έσοδα από κάποιας μορφής απασχόληση ή δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον μεσολαβητή, τα ποσά που καταβάλλονται αχρεωστήτως ενδέχεται να καταλήγουν στα χέρια «αληθινών απατεώνων», που μάλιστα μπορεί να είναι «οργανωμένοι».

Όμως για πολλούς άλλους, είναι «η ανάγκη που τους αναγκάζει να καθυστερούν να δηλώσουν ή να αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν βρει δουλειά ώστε να συνεχίζουν να παίρνουν επίδομα για να τα βγάλουν πέρα ώσπου να αρχίσουν να παίρνουν χρήματα». Επιπλέον, σημειώνονται «σφάλματα και παραλείψεις λόγω έλλειψης πληροφόρησης».

Ο μεσολαβητής καλεί να βελτιωθεί το σύστημα πληροφόρησης των ανέργων, ώστε να αυτοί να είναι καλύτεροι ενημερωμένοι, καθώς και να γίνει πληρέστερη η εκπαίδευση των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας.

 

 

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ