Ο Μοράλες απειλεί τις ΗΠΑ

Ο Μοράλες απειλεί τις ΗΠΑ

 

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος της Βολιβίας ‘Εβο Μοράλες το ενδεχόμενο «να κλείσει, εάν χρειαστεί» η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας, καταγγέλλοντας την πίεση που άσκησε η Ουάσιγκτον σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες απαγόρευσαν την πτήση του αεροσκάφους του στον εναέριο χώρο τους, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι σε αυτό επέβαινε ο ‘Εντουαρντ Σνόουντεν.

«Θα εξετάσουμε, εάν χρειαστεί, το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βολιβία. Δε χρειαζόμαστε μια πρεσβεία των ΗΠΑ», ανέφερε από την Κοτσαμπάμπα όπου συγκεντρώθηκαν οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Βολιβίας στην περιοχή για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο Βολιβιανό πρόεδρο μια ημέρα μετά την επεισοδιακή επιστροφή του από τη Ρωσία.

«Δε θα διστάσω να κλείσω την πρεσβεία των ΗΠΑ, έχουμε την αξιοπρέπειά μας, την κυριαρχία μας, χωρίς τις ΗΠΑ θα αισθανθούμε καλύτερα πολιτικά, πιο δημοκρατικά», τόνισε ο κ. Μοράλες, ο οποίος απέλασε τον Αμερικανό πρέσβη από τη Βολιβία το 2008 και έκλεισε την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) στις αρχές του 2009, θεωρώντας ότι αναμιγνύονται στην πολιτική ζωή της χώρας. Καθήκοντα πρέσβη των ΗΠΑ στη Βολιβία εκτελεί σήμερα ένας επιτετραμμένος.

Ένα ακόμη «αγκάθι» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι η ανακοίνωση την 1η Μαΐου από τον Μοράλες της εκδίωξης από τη χώρα της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη USAID.

Η USAID βρίσκεται στη χώρα «για πολιτικούς και όχι για κοινωνικούς σκοπούς», είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, διαβεβαίωσε στην Κοτσαμπάμπα ότι η CIA διέταξε την Τρίτη το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για το αεροσκάφος του κ. Μοράλες, υποστηρίζοντας ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με «υπουργό μιας εκ των ευρωπαϊκών αυτών κυβερνήσεων» που δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με τον κ. Μαδούρο, «ο υπουργός αυτός τού είπε ότι ο άνθρωπος που έδωσε την εντολή στις αεροναυτικές αρχές της χώρας του και ο οποίος είπε ότι στο αεροσκάφος του Μοράλες βρισκόταν ο Σνόουντεν, είναι της CIA».

 

Πηγές: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ