Ντράγκι: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας

Ντράγκι: Σημαντική πρόοδος της Ελλάδας

 

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο και αυτό πρέπει να αναγνωριστεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του τρέχοντος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας από κλιμάκιο της τρόικας, ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι «ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και συνεπώς δεν θα ήταν σωστό να σχολιάσω εικασίες όσον αφορά στο αποτέλεσμά του».

Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε: «Θεωρώ ότι (η Πορτογαλία) πέτυχε πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Ο δρόμος που ακολούθησε ήταν πολύ επώδυνος και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν είναι πολύ σημαντικά, αν όχι μοναδικά». Ανέφερε ακόμη ότι κρίνει πως η Πορτογαλία «βρίσκεται σε καλά χέρια».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι υπήρξε ομοφωνία στο ΔΣ της ΕΚΤ όσον αφορά στην προαναγγελία ότι η νομισματική πολιτική της θα μείνει χαλαρή για μεγάλη χρονική περίοδο. «Το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη για πρώτη φορά στην κίνηση να δώσει την κατεύθυνση της πολιτικής της με πιο ρητό τρόπο απ’ ό,τι στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η σχετική αναφορά στην εισαγωγική δήλωση ήταν η ακόλουθη: «Κοιτάζοντας μπροστά, η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει όσο χαλαρή για όσο διάστημα χρειάζεται. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο. Αυτή η προσδοκία βασίζεται στην προοπτική ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί χαμηλός μεσοπρόθεσμα, δεδομένης της γενικότερης εξασθένησης της πραγματικής οικονομίας και της υποτονικής νομισματικής δυναμικής».

Η ΕΚΤ εκτιμά ότι «συνολικά, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα σταθεροποιηθεί και θα ανακάμψει στη διάρκεια του έτους, αν και με χαμηλό ρυθμό», είπε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας: «Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν την Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι στην κατεύθυνση της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας». 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ