Ιράκ: 420 νεκροί τον Ιούνιο

Ιράκ: 424 νεκροί τον Ιούνιο

 

Επιθέσεις σε σουνιτικές πόλεις γύρω από την Βαγδάτη είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι σήμερα, καθώς συνεχίζεται το κύμα βίας που έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 420 ανθρώπων αυτόν τον μήνα.

Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, που δημιουργεί φόβους περί αναζωπύρωσης της θρησκευτικής σύρραξης που μαινόταν την περίοδο 2006-2007, καταγράφεται σε μια περίοδο που η χώρα παραλύει από το πολιτικό αδιέξοδο και ενώ σημειώνονται εδώ και μήνες διαδηλώσεις από τη σουνιτική μειονότητα η οποία διαμαρτύρεται εναντίον των διακρίσεων σε βάρος της στις οποίες καταγγέλλει πως προβαίνει η κυριαρχούμενη από σιίτες κυβέρνηση του Νούρι αλ Μάλικι.

Στην πόλη Άμπου Γράιμπ, δυτικά της Βαγδάτης, μια βόμβα εξερράγη σε αγορά, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τουλάχιστον δέκα. Στην κοντινή πόλη Κάρμα, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών σκοτώνοντας τρεις εξ αυτών πριν διαφύγουν, όπως δήλωσαν αξιωματικοί των υπηρεσιών ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Η έκρηξη μιας βόμβας σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Τάτζι, στο βόρειο Ιράκ, τραυμάτισε επίσης τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Ακόμη, τρία μέλη μιας ένοπλης ομάδας που είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εναντίον της αλ Κάιντα, της Σάχουα, τραυματίστηκαν από μια έκρηξη στη Σάρκατ, επίσης στο βορρά, την επομένη μιας επίθεσης η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ μέλη της ίδιας ομάδας.

Οι επιθέσεις αυτές αυξάνουν σε 424 τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας στη χώρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με μια καταμέτρησης του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας και υγείας του Ιράκ. Είναι ο τρίτος διαδοχικός μήνας που ο αριθμός των θυμάτων του κύματος βίας ξεπερνά τους 400. Τον Απρίλιο και τον Μάιο, οι νεκροί υπερέβησαν τους 1.000. Ο απολογισμός που δίνει ο ΟΗΕ και προκύπτει από δικά του στοιχεία είναι ακόμη βαρύτερος, καθώς ο οργανισμός έχει καταμετρήσει 1.750 νεκρούς τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Αναλυτές φοβούνται ότι η σύγκρουση ίσως συνεχιστεί στους ίδιους ρυθμούς έως τουλάχιστον τις εκλογές της επόμενης χρονιάς.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ