HRW:Τα 2/3 των Θιβετιανών έχουν ξεριζωθεί

HRW:Τα 2/3 των Θιβετιανών έχουν ξεριζωθεί

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια Θιβετανοί στην Κίνα έχουν μετεγκατασταθεί ή εκτοπιστεί δια της βίας τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο πολιτικών που καταφέρουν πλήγμα στην παραδοσιακή τους κουλτούρα και στον τρόπο ζωή τους, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει “περισσότερο από τα δύο τρίτα του συνολικού πληθυσμού” της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.

“Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία ο αγροτικός πληθυσμός του Θιβέτ αναδιοργανώνεται με πολιτικές μετεγκατάστασης ή μαζικού εκτοπισμού είναι άνευ προηγουμένου από την εποχή του Μάο”, σημειώνει σε ανακοίνωση η Σόφι Ρίτσαρντσον, διευθύντρια του HRW για την Κίνα.

“Οι Θιβετανοί δεν έχουν λόγο στην σύλληψη πολιτικών που αλλάζουν ριζοσπαστικά τον τρόπο ζωής τους και -σε ένα πλαίσιο ήδη εξαιρετικά καταπιεστικό- κανένα μέσο να αντιταχθούν σε αυτήν”, προσθέτει η ίδια.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση αυτή, η οποία στηρίζεται σε επίσημα κινεζικά στατιστικά στοιχεία, δύο εκατομμύρια άτομα “εκτοπίστηκαν σε νέα καταλύματα όπου ξαναέφτιαξαν τα σπίτια τους μεταξύ του 2006 και του 2012”.

Εξάλλου “εκατοντάδες χιλιάδες νομάδες” στις περιοχές του Θιβέτ εκτός της Αυτόνομης Περιοχής του Θιβέτ, όπως στην επαρχία Σινγκχάι, έχουν επίσης εκτοπιστεί.

Σύμφωνα με απογραφή του 2010, περίπου 6,2 εκατομμύρια Θιβετανοί ζουν στην Κίνα, εκ των οποίων 2,7 εκατομμύρια μόνον στην αυτόνομη περιοχή.

Η μη κυβερνητική οργάνωση πήρε συνεντεύξεις από 114 Θιβετανούς που ζουν εκτός Κίνας μεταξύ του Μαρτίου του 2005 και του Ιουνίου του 2012 για να συντάξει την 116σελιδη αυτή έκθεση, στην οποία καταγγέλλεται εξάλλου η απουσία ή η έλλειψη διαβουλεύσεων με τους πληθυσμούς αυτούς, η απουσία κατάλληλης αποζημίωσης και η κακή ποιότητα των καταλυμάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής, σημειώνοντας ότι στερούνται βάσης.

“Η οργάνωση αυτή επικρίνει συχνά την Κίνα σκοπίμως και κάνει δηλώσεις που στερούνται βάσης”, αντέδρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφερόμενος στο HRW, το οποίο εδρεύει στην Νέα Υόρκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ