ΗΠΑ: Μεγάλος ναρκισσευόμενος ο Σνόουντεν

ΗΠΑ: Μεγάλος ναρκισσευόμενος ο Σνόουντεν

 

Οι αποκαλύψεις του για τις μεθόδους παρακολούθησης των επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών έχουν εξασφαλίσει στον νεαρό τεχνικό Έντουαρντ Σνόουντεν τον χαρακτηρισμό του ως «ήρωα», από ορισμένους, ως «προδότη», από άλλους, όμως μετά την ροκαμβολική φυγή του στη Ρωσία μπορεί να χρειαστεί όλη την υποστήριξη που μπορεί να συγκεντρώσει.

Καταφεύγοντας στην κινεζική περιφέρεια του Χονγκ Κονγκ πριν διαφύγει στη Ρωσία, μία ακόμη χώρα με την οποία η Ουάσινγκτον διατηρεί προβληματικές σχέσεις, ο τριαντάχρονος τεχνικός διακινδυνεύει να εξελιχθεί σε πιόνι στο πλαίσιο μίας επιχείρησης ταπείνωσης των ΗΠΑ, καθώς η Μόσχα και το Πεκίνο αρνήθηκαν να τον παραδώσουν στις αμερικανικές αρχές. Εξάλλου ειδικοί στον τομέα των Πληροφοριών θεωρούν απίθανο για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να μη εκμεταλλευθούν το “λαβράκι” που έχουν στα χέρια τους αποσπώντας του πολύτιμες πληροφορίες.

Οι πιθανοί προορισμοί τους οποίους εξετάζει o Σνόουντεν για να αποφύγει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτείνονται από τους υποστηρικτές του και ειδικότερα την οργάνωση WikiLeaks δεν βελτιώνουν τα πράγματα : Ισημερινός, Βενεζουέλα, Κούβα είναι οι τενόροι της αντι-ιμπεριαλιστικής ρητορικής κατά του βόρειου γείτονά τους.

Ένας από τους λίγους αμερικανούς πολιτικούς που υποστήριξαν τον Σνόουντεν, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Ραντ Πολ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο αλλοίωσης της εικόνας του νεαρού ως υπερασπιστή της ιδιωτικής ζωής απέναντι στις επεμβάσεις της κυβέρνησης, εάν ο νεαρός συνεργασθεί με τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Εάν τα βρει με την ρωσική κυβέρνηση, την κινεζική κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θεωρείται εχθρική σε μας, θα έχει πραγματικό πρόβλημα απέναντι στην Ιστορία”, δήλωσε ο γερουσιαστής στο CNN.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ δείχνουν αμφιθυμία απέναντι στον Σνόουντεν και στα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), σύμφωνα με την Κάρολ Ντόχερτι του κέντρου ερευνών Pew.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση USA Today/Pew της 17ης Ιουνίου, το 54% των Αμερικανών θεωρεί ότι ο τεχνικός σύμβουλος πρέπει να διωχθεί για τις αποκαλύψεις του. Αλλη έρευνα του ινστιτούτου Yougov που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα έχει τελείως διαφορετικά αποτελέσματα: το 35% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με τη δίωξη του Σνόουντεν, έναντι 26% που τάσσεται υπέρ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία εμφανίζεται χωρίς γνώμη.

Οι νέοι Αμερικανοί έχουν περισσότερο ευνοϊκή γνώμη για τον νεαρό τεχνικό: οι κάτω των 30 ετών δίνουν έμφαση στην ιδιωτική ζωή εις βάρος της ασφάλειας, εξηγεί η Κάρολ Ντόχερτι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση USE Today/Pew, το 45% των Αμερικανών της ηλικιακής κατηγορίας 18-29 ετών θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να σέβεται την ιδιωτική ζωή, ακόμη και αν αυτό περιορίζει την ικανότητά της να ερευνά πιθανές τρομοκρατικές απειλές”.

Αμφιθυμία διαπερνά όλο το πολιτικό φάσμα, με τμήμα των ψηφοφόρων της αριστεράς να χαρακτηρίζει τον Σνόουντεν από “επιπόλαιο” έως “αφελή”.

Για τον Τζέφρι Τούμπιν, νομικό που θεωρείται αριστερής τοποθέτησης, ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι ούτε “ο ήρωας” , ούτε “ο κακός”. “Δεν είναι παρά ένας μεγάλος ναρκισσευόμενος που τού αξίζει να βρεθεί στη φυλακή”.

Σύμφωνα με τον αμερικανό νομικό, ο Σνόουντεν θα έπρεπε να γνωρίζει τι να περιμένει ως εργαζόμενος στον τομέα των Πληροφοριών και θα μπορούσε να κάνει την αναφορά του στο Κονγκρέσο ή να εκμεταλλευθεί τον νόμο που προστατεύει τους “Whistleblowers”.

“Αντ΄αυτού, σε μία ενέργεια που εξυψώνει περισσότερο το ‘εγώ΄ του από ό,τι τη συνείδησή του, απελευθέρωσε τα μυστικά που ήξερε”.

Η επικεφαλής της επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας Νταϊάν Φέινσταϊν υπενθυμίζει ότι ο Σνόουντεν “ορκίσθηκε” να μην αποκαλύψει τίποτε. “Οταν δεν μπορείς να τηρήσεις τον όρκο σου, φύγε. Και στη συνέχεια κάνε κάτι μέσω της νόμιμης οδού”.

“Είτε τον συμπαθούμε είτε τον απεχθανόμαστε, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Σνόουντεν που ώθησε τη χώρα να κάνει αυτή την κεφαλαιώδη συζήτηση. Αλλά η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά τον ίδιο. Πρέπει να αφορά όλα τα ακανθώδη θέματα που έφεραν στο προσκήνιο οι ενέργειές του”, έγραψε στη National Journal ο Ρον Φουρνίερ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ