Ισπανία-Η ανεργία πλήττει και τους πιο προνομιούχους

Ισπανία-Η ανεργία πλήττει και τους πιο προνομιούχους

 

Η ανεργία στην Ισπανία, που έχει φθάσει στα ιστορικά ύψη του 27,16%, έχει αρχίσει και πλήττει πλέον τους άλλοτε θεωρούμενους καλά προστατευμένους μισθωτούς, δηλ. τους άνδρες μεταξύ 30 και 50 ετών, που συνδυάζουν ανώτατες σπουδές και μόνιμες συμβάσεις, ή συμβάσεις αορίστου χρόνου εργασίας, υπογραμμίζεται σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η ανεργία πλήττει ήδη όσους ονομάζουμε ‘insiders’», μία κατηγορία που περιλαμβάνει τους άνδρες ηλικίας 30-49 ετών με ανώτατες σπουδές και με εργασιακή σχέση αορίστου χρόνου, επεσήμανε ο Τζοζέπ Μαρία Κομαχουνκόσα, καθηγητής στην εμπορική σχολή Esade και συντάκτης της έκθεσης.

«Αρχικά, η μερίδα αυτή του πληθυσμού δεν είχε γευθεί την ανεργία», εξηγεί ο Κομαχουνκόσα, προσθέτοντας πως στις απαρχές της κρίσης το 2008 η κατηγορία αυτή κατέγραφε ποσοστά ανεργίας μόλις 3%.

Εντούτοις, «μέσα στο 2012, το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 13%», που ναι μεν είναι πολύ κατώτερο του μέσου όρου στην Ισπανία, αλλά ο ίδιος ο αναλυτής το θεωρεί, για το «ποιόν» της κατηγορίας αυτής, πολύ «αυξημένο».

«Η διαιώνιση της κρίσης μέσα στον χρόνο έχει ως συνέπεια να πλήττονται από την ανεργία και ομάδες που έως σήμερα ήσαν στο απυρόβλητο», υπογραμμίζει ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη διάδοση: «οι επιπτώσεις της ανεργίας στην κατανάλωση θα είναι ακόμη πιο ισχυρές, διότι αυτή η μερίδα του πληθυσμού είχε διατηρήσει έως σήμερα αλώβητο το επίπεδο δαπανών τους».

Επιπλέον, αυτό «θα επιδεινώσει τα επίπεδα των αμφίβολων δανειοληπτών όσον αφορά τα τραπεζικά δάνεια», καθώς η κατηγορία αυτή, που κατά τον οίκο αξιολόγησης Fitch, είναι η πιο πρόσφορη στην ιδιοκτησία ενός ακινήτου, θα έχει εφεξής δυσκολίες στο να αποπληρώσει τις δόσεις.

Κι ενώ η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως κατά το β’ τρίμηνο τα στοιχεία, τόσο για το ΑΕΠ, όσο και για την ανεργία, θα δείξουν εμφανή βελτίωση, η έκθεση που παρουσίασε η Esade κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «οι προβλέψεις μας είναι πως η ανεργία θα παραμείνει υψηλή κατά το 2013 και το 2014», με ασφαλώς μία «προοδευτική ελάττωση» του ποσοστού της, αλλά «χωρίς μία εντυπωσιακή μείωση πριν το 2014».

Η έκθεση προβλέπει για την Ισπανία μία συρρίκνωση του ΑΕΠ περίπου 1% το 2013 και «δεν πρόκειται πριν το 2014 να ανοίξει κάποιο παράθυρο για μία ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης», η οποία θα παραμείνει «ακόμη μέτρια, κάτω από το 1%, γεγονός που δεν πρόκειται να επιτρέψει τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας», δηλώνει ο Κομανχουκόσα, για τον οποίον είναι «απαραίτητο να ασκηθεί μία πολιτική που θα διευκολύνει την ανάπτυξη».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ