Ένας τριαντάρης στο θρόνο

Ένας τριαντάρης στο θρόνο

Ουρές σχημάτιζαν χθες οι μαύρες Mercedes έξω από το Εμίρι Ντιουάνι, το Βασιλικό Δικαστήριο του Κατάρ. Χιλιάδες Καταριανοί έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στον άρτι παραιτηθέντα Εμίρη,  σεΐχη Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, και να «ορκιστούν πίστη» στον νέο Εμίρη τους, τον μέχρι χθες διάδοχο του θρόνου Ταμίμ.

«Ηρθε ο καιρός να γυρίσουμε σελίδα και να εμπιστευτούμε την εξουσία στη νέα γενιά», είχε δηλώσει νωρίτερα σε οκτάλεπτο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο απερχόμενος Εμίρης. Μεταβιβάζοντας την εξουσία, ο 61χρονος Αλ Τάνι έσπασε την παράδοση που θέλει τους άραβες ηγέτες να εγκαταλείπουν λόγω θανάτου ή πραξικοπήματος.

Ο 33χρονος σεΐχης Ταμίμ περιγράφεται ως «πραγματιστής», «συνετός» και «άνθρωπος της συναίνεσης». Οπως έλεγε ένας αναλυτής, «ο Ταμίμ θα οδηγεί το πατρικό αυτοκίνητο, που είναι ήδη προγραμματισμένο να πάει εκεί όπου πρέπει να πάει». Το σύνθημα του Κατάρ, όπως το συνοψίζει στη «Monde» γάλλος διπλωμάτης, αναμένεται να μείνει το ίδιο: «Είμαστε ανοιχτοί στο εξωτερικό, αφήστε μας να είμαστε παραδοσιακοί στο εσωτερικό».

Οταν γεννήθηκε ο σεΐχης Ταμίμ το 1980, δεν είχε θεωρητικά παρά ελάχιστες ελπίδες να διαδεχθεί μια μέρα τον πατέρα του στον θώκο του εμίρη. Ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι έχει τρεις συζύγους και 24 παιδιά. Ο Ταμίμ είναι ο τέταρτος κατά σειρά γιος του.

Διάδοχος του θρόνου χρίστηκε αρχικά ο τρίτος στη σειρά, ο Γιασίμ. Το 2003, όμως, ο Γιασίμ αποσύρθηκε και ο τίτλος του διαδόχου πέρασε στον 23χρονο τότε Ταμίμ. Τυχαία ή όχι – μάλλον όχι – αμφότεροι είναι γιοι του Αλ Τάνι με τη δεύτερη σύζυγό του, αλλά τη μοναδική που εμφανίζεται δημοσίως, τη λαμπερή και φιλόδοξη σεΐχα Μόζα.

Οπως ο πατέρας του έτσι και ο σεΐχης Ταμίμ φοίτησε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Η Μόζα φρόντισε να μάθει παράλληλα καλά γαλλικά, εξασφαλίζοντάς του αλγερομαροκινή γκουβερνάντα και στέλνοντάς τον να παρακολουθήσει θερινά μαθήματα στη Γαλλία. Εστω και ως διάδοχος, ο Ταμίμ παρέμεινε για χρόνια, όπως πρόσταζε το πρωτόκολλο, στη σκιά του πατέρα του. Λένε πως ήταν η Μόζα αυτή που (τον) έσπρωξε να βγει από τη σκιά φοβούμενη τις φιλοδοξίες και τις ίντριγκες του Πρωθυπουργού του Κατάρ και εξαδέλφου του παραιτηθέντος Εμίρη Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Τάνι.

Ο τελευταίος ήταν άφαντος χθες. Ο νέος Εμίρης θα αρχίσει σύντομα τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης. Πολλοί εκτιμούν πως ο Χαμάντ μπιν Γιασίμ αλ Τάνι δεν θα είναι μέλος της. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί έμπιστοί του απομακρύνθηκαν από τις θέσεις εξουσίας που κατείχαν, ενίοτε κατηγορούμενοι για διαφθορά. Ως διάδοχος, πάντως, ο σεΐχης Ταμίμ φέρεται να διατηρούσε καλές σχέσεις τόσο με την εκσυγχρονιστική όσο και με τη συντηρητική πτέρυγα της καταριανής κυβέρνησης.

Κάποιοι λένε πως είναι κοινωνικά πιο συντηρητικός από τον πατέρα του. Αλλοι πως είναι φιλελεύθερος με μεγαλύτερη διάθεση να ακούσει τα αιτήματα των νεαρών Καταριανών, που μπορεί να επιθυμούν πολιτικές μεταρρυθμίσεις ή να ανησυχούν για τις στενές σχέσεις της χώρας τους με τις ΗΠΑ και τη σθεναρή στήριξη που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει στις εξεγέρσεις στη Λιβύη και τη Συρία. Το μικρό εμιράτο αγκάλιασε όσο λίγοι την Αραβική Ανοιξη, εντός των τειχών ωστόσο δεν δέχεται τη διαφωνία: ένας ποιητής που τόλμησε να ασκήσει κριτική στον Εμίρη καταδικάστηκε σε 15ετή φυλάκιση. Από την άλλη πλευρά, είναι τέτοιος ο πλούτος της χώρας και τόσα τα κρατικά επιδόματα που απολαμβάνουν οι πολίτες που η αναταραχή της Αραβικής Ανοιξης έμεινε κατ’ ουσίαν εκτός συνόρων.  

«Μίστερ Σπορ» ήταν γνωστός ο σεΐχης Ταμίμ στο Κατάρ. Καλός τενίστας, οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πρωτοστάτησε στην εξαγορά της Paris-Saint-Germain από την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ και επέβλεψε την εκστρατεία που είχε ως αποτέλεσμα να αναλάβει το Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022.

Ως υποδιοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολούθησε τα εξοπλιστικά συμβόλαια με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Διηύθυνε το 2010 τον στρατηγικό διάλογο με τη Σαουδική Αραβία που οδήγησε στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Εχει επίσης διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αγαπημένο πρότζεκτ της μητέρας του, την Πόλη της Εκπαίδευσης, ένα σύμπλεγμα παραρτημάτων δυτικών πανεπιστημίων στην Ντόχα.

Λένε πως είναι λιγότερο «φανταχτερός» από τον πατέρα του, πως «δεν έχει το κόμπλεξ του μικρού που θέλει να υπάρξει ανάμεσα στους μεγάλους». Λένε πως μπορεί να πατήσει λίγο φρένο σε «ακανθώδη ζητήματα» όπως η Συρία ή η στήριξη των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο.

Ο πατέρας του όμως ήταν εκείνος που μετέτρεψε μέσα σε 15 χρόνια το Κατάρ από ένα μικρό ασήμαντο κομμάτι ερήμου σε παγκόσμιο πρωταγωνιστή. Οπως λέει ο Μάικλ Στίβενς, ερευνητής στο Ινστιτούτο Royal United Services στην Ντόχα, «η πιο σημαντική αποστολή που αναλαμβάνει ο Εμίρης Ταμίμ, και το γνωρίζει καλά, είναι να συντηρήσει την ισχυρή κληρονομιά του πατέρα του».

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ