Τρεις νέες χώρες στη «λίστα της δουλείας»

Τρεις νέες χώρες στη «λίστα της δουλείας»

Η Κίνα, η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν προστέθηκαν σε μία αμερικανική λίστα κρατών που είναι μεταξύ των χειρότερων παραβατών στο θέμα της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων, ανακοίνωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κίνα προστέθηκε στη λίστα επειδή δεν έχει συμμορφωθεί με τα εθνικά πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας, παρά τις πρόσφατες υποσχέσεις του Πεκίνου για αύξηση των προσπαθειών με στόχο την προστασία των θυμάτων. «Παρά το γεγονός ότι το Πεκίνο έδειξε κάποιο ενδιαφέρον επί του θέματος, η κινεζική κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι πραγματοποιεί ουσιαστικές προσπάθειες για την απαγόρευση και την παραδειγματική τιμωρία της εκμετάλλευσης ανθρώπων και των ατόμων που σχετίζονται με αυτή», ανακοίνωσε σε έκθεσή του το υπουργείο Εξωτερικών. Η Κίνα βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης τα τελευταία 9 χρόνια.

Σύμφωνα με την έκθεση, στη Ρωσία η εμπορία ανθρώπων αποτελεί πρωταρχικό πρόβλημα με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν πέσει θύματα «εκμετάλλευσης, όσον αφορά τις εργασιακές συνθήκες, χαρακτηριστικό που σχετίζεται με την εμπορία ανθρώπων». Όπως και η Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται επίσης στη λίστα παρακολούθησης επί 9 χρόνια.

Το Ουζμπεκιστάν έχει χαρακτηριστεί ως η χώρα με το μεγαλύτερο θέμα στην εμπορία και την εκμετάλλευση ανθρώπων με στόχο την καταναγκαστική εργασία και το εμπόριο του σεξ. Το Ουζμπεκιστάν είναι υπό παρακολούθηση τα τελευταία 6 χρόνια.

Τρεις χώρες, το Αζερμπαϊτζάν, το Κονγκό και το Ιράκ, έχουν πλέον αφαιρεθεί από τη λίστα παρακολούθησης καθώς έχουν κάνει σημαντικές προόδους στην καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ