Ομπάμα:Η Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη

Ομπάμα:Η Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη

 

«Η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί αν δεν ευημερεί το σύνολο της Ευρώπης», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της στο νέο, παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον καθώς όπως είπε, «θέλουμε ευημερία, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη».

«Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι μόνο ένα μέρος αυτής της πολιτικής», δήλωσε και ανέφερε με έμφαση ότι η Γερμανία δεν βλέπει το μέλλον της χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε η κα Μέρκελ.

Από την πλευρά του ο Μπάρακ Ομπάμα επεσήμανε ότι «η συνεργασία με την Ευρώπη παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος για την ειρήνη και την ασφάλεια», αναφερόμενος στη σεναριολογία που θέλει την Ουάσιγκτον να στρέφει πλέον περισσότερο το ενδιαφέρον της προς την Ασία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ακόμη την ανάγκη, στην προσπάθεια να επιτευχθεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, να μην χαθεί ο βασικός στόχος, «να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων», ενώ διαβεβαίωσε τους Γερμανούς ότι το σύστημα PRISM παρακολουθεί αυστηρά υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα και μόνο υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο Ομπάμα αποκάλυψε ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 15 επιθέσεις, κάποιες από αυτές και στην Γερμανία, χάρη στις παρακολουθήσεις. Αναφερόμενος στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει αργότερα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αναφέρθηκε στο χρέος που έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία να εξασφαλίσουν ότι θα πέσουν τα Τείχη σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση της Ευρωζώνης, το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και προόδου σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αν και παραδέχθηκε ότι και ο ίδιος επιθυμεί δημοσιονομική εξυγίανση και ανταγωνιστικότητα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να χαθεί ο βασικός σκοπός, το πώς, δηλαδή, θα γίνει καλύτερη η ζωή των ανθρώπων.

«Όταν βλέπουμε ότι αυξάνεται π.χ. η ανεργία των νέων, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την πολιτική μας ώστε να μην χαθεί μια γενιά», τόνισε χαρακτηριστικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η Άνγκελα Μέρκελ ενδιαφέρεται για την Ευρώπη, ενώ διαβεβαίωσε για την συμπαράσταση της Ουάσιγκτον.

Η συνεργασία των δύο ηγετών συνεχίζεται σε κατ’ ιδίαν γεύμα, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, η οποία, όπως είπε η κα Μέρκελ, είναι πλέον ανοιχτή χάρη στους Αμερικανούς. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ