Η Ισπανία βγαίνει από την κρίση

Η Ισπανία βγαίνει από την κρίση

 

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα ότι η τέταρτη οικονομία της ευρωζώνης εξέρχεται από την ύφεση, στην οποία έχει βυθιστεί από τα τέλη του 2011.

“Δεν έχουμε ακόμη όλα τα στοιχεία σχετικά με αυτό το τρίμηνο”, όμως “είναι πολύ λιγότερο άσχημο” από το προηγούμενο, διαβεβαίωσε ο υπουργός κατά την διάρκεια ενός οικονομικού συνεδρίου που διοργανώθηκε στο Σανταντέρ, στην βόρεια Ισπανία.

Το ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται στο κόκκινο από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και οπισθοχώρησε επιπλέον 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2013. Για όλο το έτος, η κυβέρνηση προβλέπει μια συρρίκνωση 1,3%, έπειτα από -1,4% το 2012.

“Αυτό το τρίμηνο (το δεύτερο) σηματοδοτεί μια αλλαγή κατεύθυνσης με μια τρίμηνη ανάπτυξη η οποία θα βρίσκεται πιο κοντά στο μηδέν απ’ ό,τι στο -0,5%”, σημείωσε ο ντε Γκίντος.

“Αυτή η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να δείχνει ότι αρχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας την ύφεση”, σημείωσε, κάνοντας κι αυτός αισιόδοξες δηλώσεις έπειτα από αυτές που έκανε χθες ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο.

Αυτός διαβεβαίωσε ότι η Ισπανία εξέρχεται εφεξής από την κρίση, κυρίως χάρη στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της και έκρινε ότι “το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να είναι η στιγμή μιας σαφούς αλλαγής κατεύθυνσης για την οικονομία μας”.

“Πιστεύω ότι η ισπανική οικονομία, και αυτό αναγνωρίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς, έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια διόρθωσης των δημοσιονομικών της ανισορροπιών” χάρη σε μια άνευ προηγουμένου θεραπεία λιτότητας, υπογράμμισε σήμερα ο ντε Γκίντος, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο μια νέα έκθεση για την Ισπανία.

“Ελπίζω ότι (αυτή η έκθεση) θα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ισπανικής οικονομίας”, σημείωσε ο υπουργός.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ