Οτσαλάν:Χαιρετίζω τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οτσαλάν:Χαιρετίζω τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, χαιρέτισε χθες τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Η ενέργεια αυτή του Κούρδου ηγέτη έρχεται παρά τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις των Κούρδων με τις τουρκικές αρχές.

«Νομίζω ότι το κίνημα αντίστασης είναι γεμάτο νόημα και το χαιρετίζω», είπε ο κ. Οτσαλάν, σε ένα μήνυμα που διαβάστηκε από τον αντιπρόεδρο του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP)

Ο Οτσαλάν που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στο νησί φυλακή Ιμραλί, κάλεσε στο μήνυμά του τους διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μην στηρίξουν εθνικιστικά κινήματα, ανέφερε το CNN-Turk στην ιστοσελίδα του.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη για αρκετούς μήνες στην Τουρκία μεταξύ του PKK και της επίσημης Άγκυρας, ο κ. Οτσαλάν ανέφερε ότι σε αυτό το στάδιο οι κούρδοι εκπληρώνουν τις προσδοκίες. «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει από την πλευρά της, με την ίδια σοβαρότητα» ανέφερε.

Παρά την αποτυχία πολλών προηγούμενων προσπαθειών, η τουρκική κυβέρνηση επανέλαβε στα τέλη του 2012 τις συζητήσεις με τον κ. Οτσαλάν για να προσπαθήσει να τερματίσει την κουρδική διένεξη, η οποία έχει στοιχίσει πάνω από 40.000 ζωές από την αρχή της εξέγερσης του PKK το 1984. Μαχητές του ΡΚΚ άρχισαν στις 8 Μαΐου να αποχωρούν από το τουρκικό έδαφος για να συσπειρωθούν στις βάσεις τους στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Σε αντάλλαγμα για την αποχώρησή του, το PKK απαιτεί μεταρρυθμίσεις για τους Κούρδους στην Τουρκία, που διεκδικούν την αναγνώριση συγκεκριμένων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην κουρδική γλώσσα και μια μορφή περιφερειακής αυτονομίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ