Έκτακτη Σύνοδο ζήτησε ο Ολάντ

Έκτακτη Σύνοδο ζήτησε ο Ολάντ

Τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συζητηθεί η εμπορική διένεξη των Βρυξελλών με την Κίνα που απειλεί τους εξαγωγείς γαλλικών κρασιών.

Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι ο πρόεδρος είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως οι 27 θα πρέπει να συναντηθούν και να εκφράσουν την «αλληλεγγύη» τους.

Μετά την απόφαση των Βρυξελλών να επιβάλουν φόρους στα κινεζικά ηλιακά πάνελ, το Πεκίνο απάντησε σήμερα ξεκινώντας μια διαδικασία αντιντάμπινγκ για τα κρασιά που εισάγει από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει σε «εμπορικό πόλεμο» μεταξύ της Κίνας και της Γηραιάς Ηπείρου.

Σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική διαπραγματεύσεων τους προς μια «αρχή της αμοιβαιότητας», η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι αυτό προϋποθέτει «μια κάποια αντίληψη δικαιοσύνης στις εμπορικές συναλλαγές μας».

Γι’ αυτό απαιτείται να υπάρχει «μια συνοχή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στα θέματα εμπορικών διαπραγματεύσεων», δεδομένου ότι, όπως είπε ο Ολάντ, «σύντομα θα εμφανιστούν και άλλα ζητήματα, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, στην οποία οι 27 θα πρέπει επίσης να απαντήσουν με ενιαία φωνή».

Ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Στεφάν Λε Φολ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά δεν επιδοτούνται κατά την εξαγωγή τους. «Αυτή είναι η γεωργική και αμπελουργική ευρωπαϊκή πολιτική σήμερα: δεν υπάρχει καμία εξαγωγική επιδότηση», είπε ο υπουργός μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ