Η Welt συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Ατατούρκ

Η Welt συγκρίνει τον Ερντογάν με τον Ατατούρκ

 

Η γερμανική Die Welt αναφέρεται στη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη σύγκριση του Ατατούρκ με τον Ερντογάν:

«Ο Ατατούρκ στηρίχθηκε στον στρατό για να εκσυγχρονίσει βίαια την Τουρκία, καταπιέζοντας το καθυστερημένο Ισλάμ. Η πολιτική ιδιοφυία που ακούει στο όνομα Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτίμησε να συνενώσει τα αποκλίνοντα στοιχεία στο αστερισμό ενός μετριοπαθούς ισλαμισμού.

Ονειρεύτηκε δυνατά μια νεοοθωμανική εποχή στη Μεσόγειο. Τώρα η διάλυση των γειτονικών χωρών, Συρίας, Λιβάνου και Ιράκ απειλεί και την ίδια την Τουρκία. Τώρα αποδεικνύεται πόσο σοφή ήταν η απόφαση να μην διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρή θέση και θα πρέπει να πιέσει τον Ερντογάν να μετριάσει τον αυταρχικό και ισλαμιστικό χαρακτήρα της πολιτικής του. Μια σταθερή και δημοκρατική Τουρκία στην νοτιοανατολική πτέρυγα είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Ζητούμενο είναι η διαφύλαξη της θετικής κληρονομιάς των Ατατούρκ και Ερντογάν», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ