Προς αναβολή η σύνοδος για τη Συρία

Προς αναβολή η σύνοδος για τη Συρία

Η διεθνής σύνοδος για τη Συρία, που προβλεπόταν να γίνει τον Ιούνιο, θα πρέπει να αναβληθεί για τον Ιούλιο, άφησε να εννοηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Καλύτερα να οργανωθεί για τον Ιούλιο, παρά να μην γίνει ποτέ» δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να υπογράψει τη συνθήκη για το εμπόριο των συμβατικών όπλων.

Ο Βεστερβέλε κάλεσε όλες τις χώρες «και ιδιαίτερα τη Ρωσία» να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να βρεθεί μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση. «Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Συρία και ζητώ από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», πρόσθεσε.

Η διεθνής σύνοδος για τη Συρία, η αποκαλούμενη και «Γενεύη 2», θα είναι μια «σύνοδος της τελευταίας ευκαιρίας» και θα μπορούσε να γίνει ακόμη και τον Ιούλιο, είχε δηλώσει την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Η Δαμασκός έχει συμφωνήσει κατ’ αρχάς να συμμετάσχει στη σύνοδο, ωστόσο ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις εκλογές του 2014 και ενδεχομένως να είναι και πάλι υποψήφιος.

Η αντιπολίτευση από την άλλη θέτει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της την αποχώρηση του Άσαντ και την απόσυρση των μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ που μάχονται στο Κουσέιρ, στο πλευρό του συριακού στρατού.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ