“Να περιοριστεί η λιτότητα”

“Να περιοριστεί η λιτότητα”

 

Έκκληση να περιοριστεί η πολιτική λιτότητας απηύθυνε ο πρόεδρος του ιταλικού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Λουίτζι Τζαμπαολίνο.

«Οι πολιτικές λιτότητας υπήρξαν μια από τις κύριες αιτίες που συνέβαλαν στην οικονομική ύφεση», τόνισε ο Τζαμπαολίνο, παρουσιάζοντας έκθεση για το μέλλον των δημοσιονομικών της χώρας.

Ο πρόεδρος του ιταλικού Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτίμησε ότι από το 2009 μέχρι σήμερα, οι επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στην πορεία του ιταλικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) στοίχισαν στην χώρα 230 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Τζαμπαολίνο επισήμανε ότι «δεν πρέπει να βρεθούν τρόποι να καταστρατηγηθούν οι κανόνες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά για να μπορέσει η Ιταλία να μπει στον δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης».

Τα τελευταία πέντε χρόνια «οι εισπράξεις φόρων μειώθηκαν, αλλά όχι η φορολογική πίεση» σημείωσε εξάλλου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους της Ρώμης σε έκθεσή του. Ο επικεφαλής του τόνισε ότι «είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποπληρώνει το δημόσιο τις οφειλές του προς ιδιώτες προμηθευτές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα». Ο μέσος όρος της Ιταλίας ως προς αυτό φθάνει τις 160 ημέρες, έναντι των 65 ημερών που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ