Μια νύχτα Ελλάδας στην Ιταλία

Μια νύχτα Ελλάδας στην Ιταλία

 

O φιλέλληνας δήμαρχος της Κάβα ντε Τιρένι, Μάρκο Γκάλντι, που για ένα χρόνο έστελνε το μισθό του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για να καλύψει ανάγκες απόρων και ευπαθών ατόμων αφιερώνει, την 1η Ιουνίου, μια πολιτιστική νύχτα στην Ελλάδα που τόσο αγαπάει.

Η Ελληνική Πολιτιστική Νύχτα περιλαμβάνει θέατρο, μουσική, ποίηση, κουζίνα, βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και εργαστήριο με εκπαιδευτικά παιχνίδια. Διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Νεαπόλεως και Καμπανίας, με το Ελληνικό Δίκτυο Νεολαίας Ιταλίας, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Εστίας Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Από τις 9 το βράδυ και μετά, θα ακολουθήσουν σε διάφορα μέρη της πόλης τρεις θεατρικές παραστάσεις αφιερωμένες στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στο Ταξίδι του Οδυσσέα και στην σύγχρονη ελληνική ποίηση, από τρεις θιάσους. Το συντονισμό αυτών των ποιητικών διαδρομών και την επιλογή των κειμένων έκανε ο νεοελληνιστής, γραμματέας Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, αλλά και ιστορικός της διασποράς, Γιάννης Κορίνθιος.

Ο θίασος, οι “Καλοκάγαθοι”, θα ερμηνεύσει μια σκηνοθετημένη περιδιάβαση στην αρχαία ελληνική γραμματεία με τίτλο “Έζησα Ελληνικά”. Θα ξεκινήσει με ένα κείμενο της Γιουρσενάρ από το βιβλίο της, “Αδριανού Απομνημονεύματα”, ενώ θα ερμηνεύσει, ακόμη, Όμηρο, Θουκυδίδη, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Ισοκράτη και Πίνδαρο.

Ο δεύτερος θίασος θα αναπτύξει το Ταξίδι του Οδυσσέα σε στίχους από διάφορα ποιήματα της διεθνούς λογοτεχνίας.

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Κορίνθιος θα παρουσιάσει το βιβλίο του “Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας, από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα”, που μόλις κυκλοφόρησε στην Ιταλία.

Ο θίασος “Arte Tempra” θα ερμηνεύσει μια ανθολογία από τη σύγχρονη ελληνική ποίηση με θεματικό άξονα “Η Ελλάδα. Ο θόρυβος της σιωπής”, με την ενεργό συμμετοχή του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη.

Θα ακουστούν ποιήματα των Καβάφη, Πατρίκιου, Σεφέρη, Κάλβου, Ελύτη, Βρεττάκου, Φωστιέρη.

Μετά τα μεσάνυχτα θα αρχίσει ένα ελληνικό γλέντι με τραγούδια και χορούς και μεζέδες στο κέντρο της πόλης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ