Η Μέρκελ “θύμα” των μηχανών αναζήτησης

Η Μέρκελ “θύμα” των μηχανών αναζήτησης 

 

Σε μία «ιστορική» απόφαση εναντίον της Google προχώρησε σήμερα το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γερμανίας. Έκρινε ότι η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης κατά τη διαδικασία αναζήτησης μπορεί να παραβιάζει προσωπικά δεδομένα και δικαιώματα.

 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη γνωστή λειτουργία κατά την οποία όταν ένας χρήστης πληκτρολογήσει μία λέξη, προκύπτουν και άλλα στοιχεία που θεωρητικά «ταιριάζουν» στην αναζήτηση.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι προτάσεις αναζήτησης αναλόγως του αναζητούμενου προσώπου μπορεί να είναι ακόμη και… προσβλητικές.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα αναζήτησης για την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όπου η google «προτείνει» στη συνέχεια τη φράση «daughter of Hitler», δηλαδή «κόρη του Χίτλερ».

 

Την εν λόγω ετυμηγορία του γερμανικού δικαστηρίου προκάλεσε αγωγή αγνώστου, ο οποίος κατηγόρησε την google ότι μόλις έβαζε για αναζήτηση το όνομά του, αμέσως μετά, η μηχανή του πρότεινε ως λέξεις ποτ ταιριάζουν, τις λέξεις «Σαϊεντολογία» (Scientology) και «απάτη» (fraud).

Οι δικαστές έκριναν ότι οι προτάσεις αυτόματης συμπλήρωσης (auto – complete) δημιουργούν «απτό και άμεσο συσχετισμό».

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της google, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε «έκπληκτος και απογοητευμένος» από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, η οποία, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με πλειάδα αντίθετων αποφάσεων κατά το παρελθόν, για το ίδιο ζήτημα.

 

«Είναι θετικό πάντως ότι το δικαστήριο έκρινε κατ’ αρχήν νόμιμη τη λειτουργία του auto-complete και δεν υποχρέωσε την google να ελέγχει εκ των προτέρων κάθε προτεινόμενη λέξη. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι η ετυμηγορία του Δικαστηρίου ότι η google είναι υπόλογη για όρους αναζήτησης που εισάγονται από τους χρήστες. Η λειτουργία του «auto-complete» αποτελείται από όρους που έχουν εισαγάγει νωρίτερα οι χρήστες» τόνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.

 

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου ανατρέπει σχετική απόφαση δικαστηρίου της Κολωνίας, που είχε δικαιώσει την Google.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ