Διπλωματικό… τελεσίγραφο στις Φιλιππίνες

Διπλωματικό… τελεσίγραφο στις Φιλιππίνες

Η κυβέρνηση της Ταϊπέι απέστειλε τελεσίγραφο προς τις Φιλιππίνες να ζητήσουν επίσημα συγγνώμη από την οικογένεια ενός ψαρά από την Ταϊβάν που έχασε τη ζωή του από πυρά της ακτοφυλακής στη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Ταϊβάν απειλεί να εξαναγκάσει τη Μανίλα να πληρώσει “ένα τίμημα”, χωρίς να διευκρινίζεται το είδος αυτού. Οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν, καθώς επίσης η Κίνα, το Μπρουνέι, η Μαλαισία και το Βιετνάμ, έχουν εμπλακεί σε διπλωματικά επεισόδια για τα ύδατα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, που είναι δυνητικά πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενώ ταυτόχρονα είναι ζωτικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της προεδρίας στις Φιλιππίνες, δήλωσε πάντως χθες Κυριακή, ότι ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ταϊβάν, ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Ερωτηθείς εάν η συγγνώμη είναι αναγνώριση ότι οι αρχές των Φιλιππίνων έκαναν λάθος, είπε ότι ήταν περισσότερο «έκφραση ειλικρινούς θλίψης για το ατυχές περιστατικό», τονίζοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η απάντηση αυτή του εκπροσώπου των Φιλιππίνων δεν ικανοποίησε την Ταϊβάν που απειλεί να παγώσει όλες τις συμφωνίες με την άλλη πλευρά γεγονός που θα επηρεάσει την εργασία 80.000 Φιλιππινέζων που βρίσκονται και δουλεύουν στην Ταϊβάν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ