Τετ-α-τετ Πούτιν-Κέρι για τη Συρία

Τετ-α-τετ Πούτιν-Κέρι για τη Συρία

 

Η Συρία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον Ρώσο πρόεδρο ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και της πρόληψης της εξάπλωσης του εξτρεμισμού».

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, ο Κέρι δήλωσε στον Πούτιν ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό της διετούς πλέον σύγκρουσης η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 70.000 ανθρώπων στην Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων για τα οποία οι πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου μπορούν να συνεργαστούν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μοιραζόμαστε κάποια πολύ σημαντικά κοινά συμφέροντα σε σχέση με τη Συρία, τη σταθερότητα στην περιοχή, και το να μην μπορούν οι εξτρεμιστές να δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή και αλλού», τόνισε ο Κέρι.

Ανέφερε επίσης ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα είναι σε θέση να βρουν «κοινό έδαφος» για τη Συρία. Και οι δύο ενέκριναν ένα σχέδιο για μια πολιτική λύση για τη Συρία τον περασμένο Ιούνιο, είχαν όμως διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του.

Ο Κέρι σημείωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν «σημαντικά» σε θέματα που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τους οικονομικούς δεσμούς, για τα οποία και οι δυο πλευρές δεν έχουν αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η επίσκεψη Κέρι αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω των διαφωνιών πάνω σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συρία μετά την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από ένα χρόνο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ