Σε τεντωμένο σχοινί η Μ. Ανατολή

Σε τεντωμένο σχοινί η Μ. Ανατολή

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στον απόηχο των ισραηλινών βομβαρδισμών το Σαββατοκύριακο στα περίχωρα της Δαμασκού.

Το Τελ Αβιβ έσπευσε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Βετεράνος βουλευτής και έμπιστος συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν στόχος ο Άσαντ, λέγοντας: «Αν υπάρχει δραστηριότητα, αυτή τάσσεται μόνον κατά της Χεζμπολάχ».

Παράλληλα, ο στρατηγός που διοικεί τις ισραηλινές δυνάμεις στην μεθόριο με την Συρία και τον Λίβανο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Μααρίβ, δήλωσε ότι «δεν πνέουν άνεμοι πολέμου» και πρόσθεσε: «Βλέπετε να υπάρχει κάποια ένταση; Δεν υπάρχει καμία ένταση. Σας φαίνομαι να βρίσκομαι σε ένταση;».

Η Τεχεράνη, ωστόσο, διέψευσε πως οι αποθήκες όπλων, εναντίον των οποίων πραγματοποίησε επίθεση το Ισραήλ, περιείχαν ιρανικά όπλα. Μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Άμυνας κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εμποδίσει το Τελ Αβίβ να προχωρεί σε τέτοιου είδους επιθέσεις, «διότι αν δεν συμβεί αυτό θα υπάρξουν σοβαρά γεγονότα στην περιοχή και οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς δεν θα είναι οι νικητές». 

Πάντως, η Δαμασκός αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» να απαντήσει στα ισραηλινά πυρά, όπως υποστήριξε Σύριος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο οποίος τόνισε ότι ο στρατός «θα επιλέξει την κατάλληλη στιγμή για να προβεί σε αντίποινα».

Αναφορές για 42 νεκρούς

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 42 νεκροί Σύροι στρατιώτες είναι ο απολογισμός των επιδρομών, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη περίπου 100 άλλων. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι αρχές της χώρας δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής έναν επίσημο απολογισμό, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε επιστολή του στον ΟΗΕ ότι «η επίθεση προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς και σοβαρές ζημιές στις θέσεις αυτές και στις κοντινές περιοχές στις οποίες ζουν άμαχοι».

Σύγχυση για τη χρήση χημικών όπλων

Την κατάσταση περιέπλεξαν οι δηλώσεις της αξιωματούχου και μέλους της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ Κάρλα Ντελ Πόντε ότι μέχρι στιγμής τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν πως οι αντάρτες ήταν αυτοί που χρησιμοποίησαν χημικά όπλα.

 

Όμως, λίγες ώρες αργότερα η επιτροπή σε άλλη ανακοίνωσή της «ανασκεύασε» τα όσα είπε η Πόντε, τονίζοντας ότι «δεν έχει καταλήξει σε αποτελέσματα που να επιτρέπουν να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έγινε χρήση χημικών όπλων από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην σύγκρουση».

Σκεπτικισμός στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, η Ουάσιγκτον, μέσω του εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου, εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων από τους αντάρτες και τόνισε ότι η χρήση των όπλων αυτών έχει πιθανότατα γίνει από το καθεστώς Άσαντ.

 

Μάλιστα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω: παρουσίασε νομοσχέδιο για τον εξοπλισμό ορισμένων συριακών ανταρτικών οργανώσεων. Το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και στη συνέχεια από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέλος να υπογραφεί από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν γίνει νόμος.

Διπλωματικό «πόκερ»

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, εμφανίζεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης και στο πλαίσιο αυτό, κατά την επίσκεψή του στη Ρωσία, θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θέλουμε σίγουρα να προσπαθήσουμε να κάνουμε άλλη μια απόπειρα γι’ αυτό, επειδή τα γεγονότα στην περιοχή επιδεινώνονται σταθερά», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, η κατάσταση στη Συρία ήταν το αντικείμενο τηλεφωνικής συνομιλίας του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Ανησυχία για την ένταση

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Επίσης εξέφρασε τον φόβο για το ενδεχόμενο «η συνεχιζόμενη αιματοχυσία και η απουσία άμεσων προοπτικών διεξόδου από την κρίση σε συνδυασμό με τις πρόσφατες εξελίξεις να διαχύσουν τη σύρραξη, εκτός των συριακών συνόρων».

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιθέσεις παραβιάζουν τις αρχές του διεθνούς δικαίου

Μέσα στο κλίμα αυτό, η Ε.Ε. τάχθηκε υπέρ της διπλωματικής οδού για την εκτόνωση της κρίσης. «Όλος ο κόσμος πρέπει να καταβάλει μια προσπάθεια για να μην επιδεινωθεί η ήδη πολύ επισφαλής και εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έκανε λόγο για «πραγματική τραγωδία», ενώ, όπως τόνισε, παρότι κατανοεί την πράξη του Ισραήλ, είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος, διότι αν η σύγκρουση αυτή επεκταθεί και στις γειτονικές χώρες, θα αλλάξει τον χαρακτήρα της».

 

Από την πλευρά του, το Πεκίνο επέκρινε εμμέσως τις ισραηλινή επίθεση. «Είμαστε αντίθετοι στην προσφυγή στη βία και πιστεύουμε ότι η εθνική κυριαρχία όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή», απάντησε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση που της έγινε. Η Κίνα κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Συρία να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από ενέργειες που μπορεί να επιδεινώσουν την ένταση λόγω της πολύ ευαίσθητης και περίπλοκης κατάστασης στην περιοχή».

 

 

Πηγή: Real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ