Ιράκ: 40 άνθρωποι νεκροί

Ιράκ: 40 άνθρωποι νεκροί

 

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στο βόρειο Ιράκ, όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν σε σουνίτες που είχαν συγκεντρωθεί και διαδήλωναν κατά του πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, και στις επακόλουθες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών για αντίποινα.

Οι ταραχές αυτές επιτείνουν τις διαδογματικές εντάσεις στη χώρα, σε μια περίοδο που οι αντίπαλοι του σιίτη πρωθυπουργού τον κατηγορούν ότι επιδιώκει να μονοπωλήσει την εξουσία.

Ο σουνίτης υπουργός Παιδείας, Μοχάμεντ Άλι Τάμιμ, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αρχών ασφαλείας στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι. “Ο υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του μετά την επέμβαση του στρατού σε μια καθιστική διαμαρτυρία στο Κιρκούκ” ανέφερε ένας συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σάλεχ αλ Μουτλάκ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση τα ξημερώματα σε μια πλατεία της κοινότητας Χαουίζα, στην επαρχία του Κιρκούκ, αφού έληξε το τελεσίγραφο που είχαν απευθύνει στους διαδηλωτές να παραδώσουν τους δράστες της δολοφονίας ενός στρατιώτη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι στις συγκρούσεις που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 25 διαδηλωτές και 2 στρατιώτες.

Μετά την επίθεση στη Χαουίζα, ο στρατός σκότωσε επίσης 13 άνδρες οι οποίοι επιχείρησαν να επιτεθούν σε στρατιωτικά φυλάκια στην επαρχία του Κιρκούκ, σε αντίποινα για τις πρωινές ταραχές. “Όταν πληροφορήθηκαν ότι υπήρχαν νεκροί και τραυματίες στην πλατεία όπου γινόταν η καθιστική διαμαρτυρία, μέλη των φυλών από τα χωριά της περιοχής επιτέθηκαν σε σημεία ελέγχου του στρατού”, είπε ο εκπρόσωπος των διαδηλωτών.

Μέσα σε αυτήν την τεταμένη ατμόσφαιρα, τέσσερις πιστοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη δύο βομβών σε σουνιτικό τέμενος της Βαγδάτης. Άλλοι 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή που σημειώθηκε τα ξημερώματα, την στιγμή που οι πιστοί εξέρχονταν από το τζαμί Αλ Αρκάμ.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ