Βοστώνη:”Ερασιτέχνες κυβερνο-ντετέκτιβ εμπόδιο στο FBI”

Βοστώνη:”Ερασιτέχνες κυβερνο-ντετέκτιβ εμπόδιο στο FBI”

 

Δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο δύο υπόπτων για τις επιθέσεις της Βοστώνης, το FBI κάλεσε το κοινό να μην θέτει στην κυκλοφορία άλλες φωτογραφίες προσπαθώντας να καλμάρει τον ζήλο των ερασιτεχνών ντετέκτιβ που αναζητούν τους δράστες, κυρίως μέσω του Ιντερνετ.

Οι “κυβερνο-ντετέκτιβ” έχουν κατακλύσει τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ανταλλάσσοντας και αναλύοντας τεράστιο αριθμό φωτογραφιών και βίντεο που έχουν ληφθεί από κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές ή από τις κάμερες τηλεοπτικών δικτύων.

Το ανθρωποκυνηγητό που διεξάγεται στο Ιντερνετ, και είναι επιζήμιο για τις επίσημες έρευνες, επικεντρώνεται σε πρόσωπα που κρατούν μαύρους σάκους και έχει ως αποτέλεσμα την δημοσίευση μεγάλου αριθμού φωτογραφιών “υπόπτων”.

Φωτογραφίες ψευδο-υπόπτων έχουν κυκλοφορήσει στις ιστοσελίδες Reddit και 4chan συνοδευόμενες από χαρακτηρισμούς όπως “τύπος με μαύρο πανωφόρι”, “τύπος με καφέ φούτερ”, “τύπος που φεύγει τρέχοντας” και τις έχουν ήδη δει 2,9 εκατομμύρια άτομα.

Μεταξύ των φωτογραφιών “υπόπτων” κυκλοφορεί επίσης το οπτικό υλικό πυο δημοσιεύθηκε από την New York Post, με δύο “υπόπτους”, οι οποίοι αποδείχθηκαν αθώοι.

“Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να μού συμβεί, δεν είμαι παρά 17 ετών”, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Σάλαχ Μπαρχούν, ο ένας από τους δύο.

Ο Ρικ ΝτεΛοριέ, ο επικεφαλής της έρευνας του FBI για τις επιθέσεις της Βοστώνης εξέφρασε σαφώς τη δυσαρέσκειά του για τη δραστηριότητα των ερασιτεχνών ντετέκτιβ, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν την απουσία επίσημων στοιχείων μέχρι χθες το βράδυ.

Ο Ρικ ΝτεΛοριέ έδωσε χθες το βράδυ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο όπου εμφανίζονται δύο ύποπτοι και απηύθυνε έκκληση προς το κοινό για την αναγνώρισή τους. Στις φωτογραφίες φαίνονται δύο νεαροί να περπατούν ο ένας πίσω από τον άλλο, κρατώντας σακίδια.

“Αυτές οι φωτογραφίες είναι οι μόνες τις οποίες το κοινό πρέπει να κοιτάζει για να μάς βοηθήσει. Οι άλλες φωτογραφίες δεν πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες. Στρέφουν χωρίς λόγο την προσοχή του κοινού προς λάθος κατευθύνσεις και φορτώνουν με άχρηστη δουλειά τις δυνάμεις της τάξης”, είπε.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ένας ύποπτος για τις επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης συνελήφθη κατά τη διάρκεια τεράστιας αστυνομικής επιχείρησης στα περίχωρα της Βοστώνης, ενώ ένας δεύτερος αναζητείται.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ