Ιταλία: Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία

Ιταλία:Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία

 

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στην Ιταλία μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία του κοινοβουλίου για την εκλογή νέου προέδρου της δημοκρατίας.

Ο Φράνκο Μαρίνι αναμενόταν, με δεδομένο το ποια κόμματα τον υποστήριξαν, ότι θα λάβει 645 ψήφους. Ωστόσο, δεν ξεπέρασε τις 524 ενώ χρειαζόταν 672 για να κερδίσει την πρώτη ψηφοφορία.

Βασική αιτία της ανεπιτυχούς έκβασης της πρώτης ψηφοφορίας χαρακτηρίστηκε η στάση μέρους των βουλευτών και γερουσιαστών του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), στο οποίο ανήκει ο Μαρίνι.

Περίπου το ένα τρίτο των εκλεγμένων αντιπροσώπων του PD δεν τον υποστήριξε, καθώς επέλεξε να ψηφίσει «λευκό» ή τον υποψήφιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), τον καθηγητή αστικού δικαίου Στέφανο Ροντοτά.

Το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία παράλληλα έκρινε ότι ο Μαρίνι δεν μπορεί να φέρει πολιτική ανανέωση και ψήφισε τον Ροντοτά.

Είναι σαφές ότι το σημερινό αποτέλεσμα αποδυναμώνει τον γραμματέα του «Δημοκρατικού Κόμματος», Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος χθες βράδυ είχε προτείνει τον Μαρίνι με την συναίνεση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Μάριο Μόντι και της Λέγκας.

Οπαδοί της κεντροαριστεράς διαδήλωσαν χθες βράδυ, έξω από το θέατρο όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές της κεντροαριστεράς, όσο και σήμερα έξω από το κοινοβούλιο, τασσόμενοι εναντίον κάθε συμφωνίας με την κεντροδεξιά.

Σε λίγο αναμένεται η δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Η κεντροαριστερά καλείται να βρει τρόπο να ανακτήσει τη χαμένη της ενότητα.

Η κεντροδεξιά έκανε γνωστό ότι κατά την δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία πρόκειται να ψηφίσει λευκό, ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξει και το Δημοκρατικό Κόμμα. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ