4.000 αστυνομικοί για την κηδεία της Θάτσερ

4.000 αστυνομικοί για την κηδεία της Θάτσερ

 

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση ασφαλείας για τη σημερινή κηδεία της Μάργκαρετ Θάτσερ που θα τελεστεί στο Λονδίνο με στρατιωτικές τιμές, παρουσία της βασίλισσας Ελισάβετ, της βρετανικής πολιτικής ελίτ και περισσότερων από 2.000 προσκεκλημένων από 170 χώρες.

Το φέρετρο με τη σορό της θα μεταφερθεί με νεκροφόρα από το παρεκκλήσι του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ουέστμινστερ μέχρι τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου, όπου και να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 11 π.μ. τοπική ώρα (13 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

Στην πορεία που θα ακολουθήσει η πομπή θα παραταχθούν 700 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ενώ το ρολόι του Μπιγκ Μπεν θα σιγήσει για όλη τη διάρκεια της κηδείας.

Η Σκότλαντ Γιαρντ ανακοίνωσε ότι αναμένει κάποιες διαμαρτυρίες στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η πομπή.

Αναμένονται πάνω από 2.300 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 11 εν ενεργεία πρωθυπουργοί, όλο το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας, πάνω από 30 μέλη των κυβερνήσεων Θάτσερ, δύο αρχηγοί κρατών και 17 υπουργοί Εξωτερικών.

Θα παραστούν επίσης περισσότεροι από 50 προσκεκλημένοι που σχετίζονται με τα Φόκλαντς, ανάμεσά τους και βετεράνοι του πολέμου του 1982, ωστόσο η πρέσβειρα της Αργεντινής στο Λονδίνο αρνήθηκε την πρόσκληση.

Η Λαίδη Θάτσερ, που διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1979 μέχρι το 1990, απεβίωσε στις 8 Απριλίου σε ηλικία 87 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Διχαστική ακόμα και μετά θάνατον

Όσο ζούσε, η γυναίκα που οι Σοβιετικοί «βάφτισαν» Σιδηρά Κυρία, δίχασε τους Βρετανούς με την πολιτική της υπέρ της ελεύθερης αγοράς που έφερε μεγάλη αναταραχή στην κοινωνία.

Αλλά και μετά θάνατον συνεχίζει να διχάζει, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πολλοί Βρετανοί είναι δυσαρεστημένοι για το υψηλό κόστος της κηδείας, που υπολογίζεται σε 10 εκατ. στερλίνες και το οποίο θα επιβαρύνει το κράτος.

Ωστόσο οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι λόγω του ιστορικού της προφίλ, η κηδεία της πρέπει να τελεστεί με όλες τις τιμές. Ήταν η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, η πλέον μακρόβια πρωθυπουργός της Βρετανίας τον 20ο αιώνα και κέρδισε τρεις εκλογικές μάχες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ