“Καλπάζει” στη Γαλλία το κρέας αλόγου

“Καλπάζει” στη Γαλλία το κρέας αλόγου

 

Στη Γαλλία εντοπίζονται τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ κρούσματα του διατροφικού σκανδάλου που αφορά την παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα βοδινού κρέατος, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, καθώς ένα στα οχτώ δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκε θετικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται ν’ ανακοινώσει τα αποτελέσματα των αναλύσεων εντός της ημέρας, ωστόσο σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, έκθεση προόδου της Επιτροπής από τις 9 Απριλίου δείχνει ότι στις 353 αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία, τα 47 δείγματα βρέθηκαν θετικά.

Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο στην Ευρώπη έπληξε την εμπιστοσύνη σε ορισμένους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων της ηπείρου, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και αύξησε τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.

Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καθώς από τις 288 αναλύσεις οι 36 είχαν θετικά αποτελέσματα, ποσοστό 12,5%. Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.

Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το επιβλαβές παυσίπονο φάρμακο φαινυλβουταζόνη, που χρησιμοποιείται για τα ζώα, στο πλαίσιο μιας δεύτερης σειράς αναλύσεων στην ΕΕ για το αλογίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση.

“Η παρουσία του φαρμάκου αυτού στη Βρετανία είναι ευρεία, αλλά κυρίως επειδή στη χώρα έχει ελεγχθεί κάθε άλογο που έχει σφαγιαστεί από το Φεβρουάριο. Συνεπώς οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές, πολύ περισσότερες από 800”, τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

 

Πηγή: AMΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ