“Η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί”

“Η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί”

 

«Η οικονομία της Κύπρου θα συρρικνωθεί 12,5% παρά τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει σε δημοσίευμα ο ιστότοπος euobserver και σημειώνει ότι αυτή συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας πρόκειται να σημειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

«Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση σχεδιάζει να πωλήσει ένα τμήμα των αποθεμάτων της σε χρυσό παρά την οικονομική βοήθεια που θα λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ», προσθέτει.

Η είδηση περί πώλησης αποθεμάτων χρυσού διαψεύστηκε σήμερα από εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Όπως αναφέρει ο euobserver, «σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της τρόικας που έχουν στην κατοχή τους το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα Financial Times, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου θα φθάσουν τα 23 δισεκατ. ευρώ, δηλαδή 6 δισεκατ. ευρώ περισσότερα από όσα είχαν προβλεφθεί τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο το πακέτο βοήθειας ύψους 10 δισεκατ. ευρώ που έχει αρχικά συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές δεν αναμένεται να αυξηθεί».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, εκτιμά πως οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε περίπου 23 δισεκατ. ευρώ με ορίζοντα το τριετές πρόγραμμα, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η αποπληρωμή μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου χρέους, συμπεριλαμβανομένων δανείων, και οι δημοσιονομικές ανάγκες», αναφέρεται στο έγγραφο.

Η Διαδικτυακή αυτή επιθεώρηση αναφέρει ακόμη ότι οι τιμές του χρυσού έπεσαν κατά 1% χθες, αφού διέρρευσε το έγγραφο. Εκπρόσωπος της κυπριακής κεντρικής τράπεζας δήλωσε ότι «δεν συζητήθηκε κανένα ζήτημα σχετικά με πώληση χρυσού». Σύμφωνα με στοιχεία του World Gold Council, τα αποθέματα της Κύπρου σε χρυσό ανέρχονταν σε 13,9 τόνους στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι «η ριζική αναδιάρθρωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα θα μπορούσε να έχει ισχυρές επιπτώσεις σε όλους τους σχετικούς τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, στις υπηρεσίες και τις εξαγωγές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ