“Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος”

“Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος”

 

«Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος και δεν έχει ανάγκη διεθνούς βοήθειας», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Μάρκο Κράνιετς.

Η Σλοβενία αναφέρεται συχνά ως ένας από τους «αδύναμους κρίκους» στην ευρωζώνη, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, μετά την έγκριση του σχεδίου παροχής βοήθειας στην Κύπρο. Ωστόσο ο Κράνιετς, μιλώντας στο σλοβενικό πρακτορείο STA τόνισε ότι η χώρα «δεν είναι σε κατάσταση τέτοια ώστε να χρειάζεται να ζητήσει διεθνή βοήθεια».

Ο διοικητής σημείωσε ότι «τα τραπεζικά συστήματα Σλοβενίας και Κύπρου δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, δεν είναι του ίδιου μεγέθους και δεν υπάρχει πιθανότητα να τους επιβληθεί η ίδια λύση».

Ανέφερε επίσης ότι «ο σλοβενικός τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει το 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ενώ στην Κύπρο ήταν τριπλάσιος του ΑΕΠ της χώρας».

Η Σλοβενία είναι αντιμέτωπη με οικονομική ύφεση και έχει προβλήματα στο υπερχρεωμένο τραπεζικό σύστημά της. Ο Κράνιετς κάλεσε τη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Άλενκα Μπράτουσεκ, να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν μια σειρά μέτρων που θα βοηθήσουν τις τράπεζες να ανακάμψουν.

«Οι νόμοι υπάρχουν ήδη, πρέπει να τους εφαρμόσουμε για να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε έναν με δυο μήνες. Θα συμβουλεύσω την κυβέρνηση να συνεχίσει το πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής», πρόσθεσε.

Στις 18 Μαρτίου το ΔΝΤ υπολόγιζε στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τριών μεγαλύτερων σλοβενικών τραπεζών, όμως το ποσό αυτό ενδέχεται να αυξηθεί εάν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ