Αντεπίθεση Ολάντ με… “εξυγίανση”

Αντεπίθεση Ολάντ με… “εξυγίανση”

 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και εξυγίανσης της πολιτικής ζωής. Παράλληλα συνεχίζεται η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μελών της κυβέρνησης.

Η επιχείρηση «πόθεν έσχες» των μελών της κυβέρνησης συνεχίζεται, καθώς ολοένα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δίνουν στη δημοσιότητα τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η υποχρέωση δημοσιοποίησης προέκυψε έπειτα από την αποκάλυψη ότι ο παραιτηθείς στο μεταξύ υπουργός Προϋπολογισμού Καϋζάκ, διατηρούσε λογαριασμό εκτός Γαλλίας. Για το θέμα συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Φρανσουά Ολάντ. Στόχος του γάλλου προέδρου είναι η αυστηροποίηση της νομοθεσίας που κατοχυρώνει τη διαφάνεια της περιουσίας των πολιτικών.

Με τη σημερινή του παρέμβαση, ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε στη λήψη πολύ πιο σημαντικών μέτρων για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής, με άξονες τη διαύγεια, τον έλεγχο, τις κυρώσεις για τους παραβάτες, καθώς και την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων.

Πρώτο μέτρο είναι η αναθεώρηση των κανόνων για τις δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων των πολιτικών ενώ προβλέπεται η δημιουργία μιας Ανώτατης Αρχής Ελέγχου που θα μελετάει, θα εξακριβώνει και δημοσιοποιεί.

Παράλληλα η προ πολλού υποσχόμενη κατάργηση της πολυθεσίας για τους βουλευτές περνάει στην πράξη με την απαγόρευση της άσκησης ορισμένων επαγγελμάτων, ώστε να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής ανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας δικαστικής αρχής με έναν Εισαγγελέα που θα συντονίζει όλες τις έρευνες. Η αρχή αυτή θα υποστηρίζεται από μια κεντρική υπηρεσία που θα συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες από τα διάφορα υπουργεία όπως, για παράδειγμα, το Εσωτερικών ή το υπουργείο Οικονομίας.

Στο κεφάλαιο των κυρώσεων οι παραβάτες θα χάνουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι παροδικά ή εφ’ φόρου ζωής.

Στο πεδίο του «πολέμου» κατά των φορολογικών παραδείσων δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνεργασθούν, εκτιμώντας ότι η αυτόματη ανταλλαγή των πληροφοριών θα πρέπει να γίνει κανόνας. Ο γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι κάθε χρόνο η Γαλλία θα ανακοινώνει τη δική της λίστα για τους φορολογικούς παράδεισους, ξεκαθαρίζοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν όλες τις θυγατρικές τους ανά τον κόσμο καθώς και τις δραστηριότητές τους.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ