Η καμπάνα χτυπάει… για τον Μοσκοβισί

Η καμπάνα χτυπάει… για τον Μοσκοβισί

 

Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίων για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, του οποίου η δημοτικότητα υπέστη μεγάλο πλήγμα από την τροπή της υπόθεσης του παραιτηθέντος υπουργού Προϋπολογισμού Καϊζάκ. Ο Ολάντ αρνείται να κάνει ανασχηματισμό και να εκτονώσει τις πιέσεις που υφίσταται ο ίδιος αλλά κυρίως ο υπουργός των Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προσπαθεί να πείσει πως δεν γνώριζε ότι ο Καϊζάκ διαθέτει λογαριασμό στο εξωτερικό.

 

Πόθεν έσχες… α λα γαλλικά

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον υπουργό οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Προσπαθεί αλλά δεν πείθει πως δεν συγκάλυψε τον Καϊζάκ για τον τραπεζικό λογαριασμό του στο εξωτερικό. Τα ερωτήματα πέφτουν σαν βροχή από τους βουλευτές, τον τύπο και την αντιπολίτευση. Γιατί περιόρισε την έρευνα σε μία μόνο ελβετική τράπεζα και γιατί μόνο για την περίοδο από το 2006 και μετά. Οι δικαιολογίες του δεν φαίνεται να έχουν βάση. Εκείνο που ακούγεται και που μπήκε πλέον στο λεξιλόγιο των Γάλλων είναι η λέξη διαπλοκή. Οι ανήθικες σχέσεις ανάμεσα στο χρήμα και την εξουσία, η συνειδητοποίηση μιας ελίτ αποκομμένης από το λαό που επιβάλλει νόμους που πρώτη καταπατεί. Είναι και ο λόγος που ο Ολάντ υφίσταται Καίριο πλήγμα, γιατί προεκλογικά είχε υποσχεθεί καθαρή και διάφανη και υποδειγματική δημοκρατία. Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε για την εξυγίανση της πολιτικής ζωής με ένα «πόθεν έσχες» αλά γαλλικά δεν θεωρούνται επαρκή.

 

Θα επανέλθει στη βουλή;

Όλοι περιμένουν να δουν τι άλλο σκοπεύει άμεσα να προτείνει ο πρόεδρος, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα για να εκτονώσεις τις πιέσεις. Τη στιγμή μάλιστα που το σήριαλ Καϊζάκ συνεχίζεται αφού συνταγματικά έχει το δικαίωμα να επανέλθει στη Βουλή έως τις 19 Απριλίου. Παρά τις παροτρύνσεις του προέδρου της Βουλής να αποσυρθεί από τον πολιτικό βίο, ο ίδιος δήλωσε χθές ότι σκοπεύει να επανέλθει. Το ότι είπε ψέματα ενώπιον όλων αλλά και στην Εθνοσυνέλευση δεν είναι έτοιμοι να του το τον συγχωρήσουν οι συνάδελφοί του, αλλά και ο γαλλικός λαός, παρά το γεγονός ότι το ψέμα και μάλιστα στη Βουλή δεν θεωρείται ποινικά κολάσιμο.

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ