Ο Μπαρόζο για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

Ο Μπαρόζο για την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εξέφρασε σήμερα στην Πράγα τη λύπη του για την καθυστέρηση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής ένωσης, ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική κρίση. “Εάν η Τραπεζική Ένωση είχε ήδη δημιουργηθεί σήμερα, η διαχείριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο θα ήταν πολύ πιο εύκολη”, δήλωσε ο Μπαρόζο, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Τσεχίας.

“Η σημερινή κατάσταση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης των τραπεζών, με σημαντικό τρόπο”, σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσέχο Πρωθυπουργό Πετρ Νέτσας.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο για τις γενικές γραμμές της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών στη ζώνη του ευρώ, ένα πρώτο βήμα προς την Τραπεζική Ενωση.

Άλλα μέτρα, που αναμένονται φέτος, αργούν να υλοποιηθούν, κυρίως λόγω των διαφορών που προέκυψαν μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μία πλευρά, και άλλων σημαντικών παραγόντων, όπως η Βρετανία.

“Η πολιτική συμφωνία για τη δημιουργία ενός ενιαίου εποπτικού μηχανισμού για τη ζώνη του ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα που πρέπει να ακολουθηθεί από ένα ενιαίο μηχανισμό επίλυσης (των κρίσεων)”, ο οποίος θα μειώσει τον κίνδυνο της ανεπαρκούς διαχείρισης των πτωχεύσεων των τραπεζών από τα εθνικά συστήματα, εξήγησε ο Μπαρόζο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ