Ένταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Ένταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Αντάρτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με κυβερνητικές δυνάμεις της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας μέσα στην πρωτεύουσα της χώρας χθες, καθώς συνεχίζουν την προσπάθεια να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ, ωθώντας τη Γαλλία να στείλει κι άλλες δυνάμεις στη χώρα για να ασφαλίσουν το διεθνές αεροδρόμιο.

Ο Σελέκα, ένας συνασπισμός οργανώσεων των αντικυβερνητικών ανταρτών, ξανάρχισε τις εχθροπραξίες αυτή την εβδομάδα στην πρώην γαλλική αποικία που διαθέτει υπέδαφος πλούσιο σε ορυκτά, δεσμευόμενη να εκδιώξει τον Μποζιζέ από την εξουσία. Οι αντάρτες κατηγορούν τον πρόεδρο ότι παραβίασε την ειρηνευτική συμφωνία της 11ης Ιανουαρίου, που προέβλεπε ότι οι μαχητές της Σελέκα θα συσσωματώνονταν στις ένοπλες δυνάμεις και ότι θα σχηματιζόταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή της παράταξης του Μποζιζέ, της αντιπολίτευσης κι εκπροσώπων των ανταρτών.

Ανταποκριτές στα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας Μπάγκι ανέφερε ότι οι αντάρτες κατέλαβαν τη συνοικία PK 12, όπου βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία του προέδρου Μποζιζέ, ενώ αντάρτες με πολιτικά έχουν επίσης διεισδύσει και σε άλλα τμήματα της πόλης, σύμφωνα με κατοίκους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο του κέντρου της πόλης, όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο.

Καθώς έπεφτε η νύχτα, δεν αναφέρθηκαν νέες μάχες την πρωτεύουσα, που έχει μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση αφού οι δυνάμεις του Σελέκα —που κατέλαβαν την κοντινή πόλη Μποαλί όπου βρίσκεται ένας σταθμός ελέγχου του δικτύου ηλεκτροδότησης— έκοψαν το ρεύμα.

«Είμαστε σε πλήρες σκοτάδι, δεν έχουμε καμία πληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της πόλης.

Ο Νέλσον Ντζάντερ, εκπρόσωπος των ανταρτών, είπε ότι οι μαχητές τους κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που έπληττε τις δυνάμεις τους από την Παρασκευή και θα προελάσουν προς το προεδρικό μέγαρο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι οι τακτικές δυνάμεις ελέγχουν ακόμα την πρωτεύουσα. «Ο πρόεδρος Μποζιζέ είναι ακόμη στην εξουσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κρεπέν Μπολί-Γκουμπά. «Η Μπάγκι δεν έχει πέσει ακόμη», πρόσθεσε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, επικαλούμενη διπλωματική πηγή, ανέφερε ότι η οικογένεια του Μποζιζέ επιβιβάστηκε σε ένα αεροσκάφος που έστειλε η Ισημερινή Γουινέα, ενώ ο ίδιος παραμένει στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

Η χώρα παραμένει μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες στον κόσμο παρά τα τεράστια κοιτάσματα χρυσού, διαμαντιών και ουρανίου που διαθέτει.

Ο Σελέκα, ένας συνασπισμός διαφόρων οργανώσεων, είχε φθάσει στα όρια της πρωτεύουσας και το 2012, στην προσπάθειά του να ανατρέψει τον Μποζιζέ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία το 2003 ανατρέποντας πραξικοπηματικά τον Ανζ-Φελίξ Πατασέ.

Η Γαλλία, που διατηρεί περίπου 250 στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, πρώην αποικία της που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1960, έστειλε ένα λόχο 150 ανδρών για να ασφαλίσει το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. «Το αεροδρόμιο είναι τώρα ασφαλές», είπε γαλλική διπλωματική πηγή.

«Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τους (Γάλλους) πολίτες αυτή τη στιγμή», δήλωσε η ίδια γαλλική διπλωματική πηγή. Στη χώρα υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 1.200 Γάλλοι υπήκοοι. Η γαλλική κυβέρνηση τους κάλεσε «να παραμείνουν στα σπίτια τους».

Το Παρίσι ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε αρνηθεί να υποστηρίξει τον Μποζιζέ.

Την Παρασκευή, το κρατικό ραδιόφωνο είχε μεταδώσει ότι η Νότια Αφρική επίσης επρόκειτο να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της οι οποίες σταθμεύουν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η εξέλιξη ακολούθησε μια επίσκεψη-αστραπή του Μποζιζέ στην Πρετόρια, όπου συναντήθηκε με το νοτιοαφρικανό πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.

Ένας αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Αφρικής δήλωσε ότι «βρισκόμαστε στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία για να προστατεύσουμε τις περιουσίες (Νοτιοαφρικανών) εκεί, και τους στρατιώτες μας εκεί».

Μια πηγή της αφρικανικής ειρηνευτικής δύναμης εκτίμησε ότι η πτώση του Μποζιζέ είναι ζήτημα «ωρών», εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει πριν ξημερώσει.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Αφρικής απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εξελίξεις. Το πώς θα αντιδράσουν οι Νοτιοαφρικανοί στρατιώτες σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωποι με τους αντάρτες είναι άγνωστο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ