Συνάντηση Σι Ζινπίνγκ-Πούτιν

Συνάντηση Σι Ζινπίνγκ-Πούτιν

Ο νέος πρόεδρος της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ, οδεύει προς τη Ρωσία, ως την πρώτη στάση της περιοδείας του στο εξωτερικό, που είναι και η παρθενική του, ως πρόεδρος της Κίνας. Ο κ. Σι πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους δύο άντρες να συζητούν την ενέργεια και τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Μιλώντας πριν από την επίσκεψη του στη Μόσχα ο κ. Σι είπε, ότι οι δύο χώρες είναι «σημαντικοί στρατηγικοί εταίροι», οι οποίοι μιλούν μια «κοινή γλώσσα ». Η επιλογή της Μόσχας ως πρώτο προορισμό του κ. Σι θεωρείται συμβολική, και μια κίνηση από την Κίνα για την αντιμετώπιση της στροφής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ασία, αναφέρουν οι αναλυτές.

Το διμερές εμπόριο στον άξονα Πεκίνο-Μόσχα ανθεί, φθάνοντας στο ποσό ρεκόρ των 58 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος. Σε συνέντευξη τύπου, ο κ. Σι αποκάλεσε «φίλο γείτονα» της Κίνας τη Ρωσία, και είπε ότι το γεγονός ότι ο ίδιος θα την επισκεφτεί τόσο σύντομα μετά την ανάληψη της προεδρίας, είναι «μια μαρτυρία για τη μεγάλη σημασία που δίνει η Κίνα όσον αφορά τις σχέσεις της με τη Ρωσία».

Ο πρόεδρος της Κίνας μετά τη Ρωσία θα επισκεφθεί, επίσης, την Τανζανία, τη Νότια Αφρική και τη Δημοκρατία του Κονγκό, στην περιοδεία του, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου. Στη Νότια Αφρική, θα παραστεί στην πέμπτη σύνοδο της ομάδας των BRICS στις 26 και 27 Μαρτίου. Στην ομάδα αυτή μετέχουν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική οι πέντε βασικές αναδυόμενες οικονομίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ