Φραγκίσκος Α: ο Πάπας που έσπασε την παράδοση

Φραγκίσκος Α: ο Πάπας που έσπασε την παράδοση

 

Ο 76χρονος Πάπας Φραγκίσκος Α’, έδειξε την προσωπικότητά του, αμέσως μόλις βγήκε στο μπαλκόνι, για να συστηθεί στους πιστούς ως ο νέος Ποντίφικας.

Απέδειξε ότι είναι εκείνος ο ηγέτης της Εκκλησίας που δεν φοβάται να σπάσει τις παραδόσεις, ζητώντας από τους 150.000 πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου να προσευχηθούν για το “ταξίδι” του, ενώ το εθιμοτυπικό προστάζει ότι πρέπει πρώτα να ευλογήσει τους πιστούς. Εκείνος ξεκίνησε ανάποδα, σημάδι ταπεινότητας, σύμφωνα με ειδικούς και αξιωματούχους.

Μεγάλη συζήτηση έγινε για την επιλογή του ονομάτός του. Ο Φραγκίσκος ο Α’, έσπασε κι εκεί την παράδοση, επιλέγοντας το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, και όχι ένα όνομα των προκατόχων του. Ο Άγιος Φραγκίσκος ήταν γιος ενός πλούσιου εμπόρου υφασμάτων, αλλά έζησε , φορώντας κουρέλια, ανάμεσα σε άλλους ζητιάνους στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Το όνομα στέλνει ένα μήνυμα στους Καθολικούς όλου του πλανήτη για στροφή της Εκκλησίας. O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Βατικανού παραλληλίζει τη δράση του Αγίου Φραγκίσκου με αυτή του νέου Ποντίφικα λέγοντας:” Ο Φραγκίσκος της Ασίζης γύρισε την πλάτη στα πλούτη και στον τρόπο ζωής του και συνανστράφηκε με τους φτωχούς και τους λεπρούς” και συνεχίζει: ” Ο Πάπας είναι γνωστός για τη φροντίδα του στους ασθενείς του HIV και τους αρρώστους. Είναι γνωστός για το ενδιαφέρον που δείχνει στα μωρά των ανύπαντρων μητέρων, που οι ιερείς αρνούνται να βαφτίσουν”. Ο νέος Πάπας, πέρυσι συγκρούστηκε με τους ιερείς του γι΄αυτό το θέμα.

 

Θεωρείται ήδη ο ” Πάπας του λαού” και όλες οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι είναι ένας κανονικός άνθρωπος, που διαθέτει, όμως, ταπεινότητα.

Ο αιδεσιμότατος της Αργεντινής, Εντουάρντο Μαντζαρότι δήλωσε: ” Ο νέος Πάπας είναι πολύ ταπεινός άνθρωπος. Κάθε μέρα μετακινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς”. Αυτό το απέδειξε, αφού αρνήθηκε τη λιμουζίνα, αμέσως μετά την εκλογή του.

Στην Αργεντινή έμενε σε ένα μικρό διαμέρισμα και μαγείρευε μόνος του.

 

Η είδηση ότι εξελέγη ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας έκανε τον γύρο του κόσμου. Οι μυημένοι, όμως, στα θέματα του Βατικανού λένε, ότι ξεδιπλώνοντας τους αιώνες και φτάνοντας στο 731 μ.Χ θα συναντήσουμε τον Παπα Αγ. Γρηγόριο III, o οποίος ήταν απο τη Συρία. Σύμφωνα με το CNN, υπήρξε Πάπας από τη Βηθλεέμ και τα Ιεροσόλυμα. Βέβεια, η πλειοψηφία των ηγετών της Ρψμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν από την Ιταλία.

Ο Φραγκίσκος Α’, κάθισε στον παπικό θρόνο, έχοντας ήδη μια μεγάλη διαμάχη στο ενεργητικό του, για τους ομοφυλοφιλικούς γάμους και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών.

Τέλος, ο Πάπας αυτός θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, αφού το Βατικανό πλήττεται από  αποκαλύψεις για σεξουαλικά σκάνδαλα με πρωταγωνιστές ιερείς, καθώς και από σκάνδαλα διαφθοράς.

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ