«Κλειδώνει» το ελβετικό φράγκο

«Κλειδώνει» το ελβετικό φράγκο

Η Εθνική Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) σκοπεύει να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της για την υπεράσπιση του φράγκου, καθώς η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει αστάθεια στη ζώνη του ευρώ ενισχύει τη ζήτηση του νομίσματος ως μια δικλίδα ασφαλείας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η SNB είχε επιβάλει ανώτατο όριο για το φράγκο στο 1,20 ανά ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2011, ως ένα προληπτικό μέτρο για τον αντιπληθωρισμό και την ύφεση. Οι επενδυτές έχουν αναζητήσει «καταφύγιο» στην Ελβετία από την κρίση στην ευρωζώνη με αποτέλεσμα η αξία του νομίσματος να έχει ανέβει κατά ένα τέταρτο μέσα σε μόλις λίγους μήνες.

Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters, προβλέπουν ότι η SNB θα συνεχίσει με την ίδια πολιτική έως και το 2013, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι θα κρατήσει την ίδια στάση και το 2014 –ίσως και περισσότερο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης από την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει το εύρος του στόχου της για το ελβετικό φράγκο LIBOR, στο 0 με 0,25 τοις εκατό, όταν ανακοινώσει την τριμηνιαία απόφασή της για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει.

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων υποστηρίζει ότι το ποσοστό αναμένεται να παραμείνει κοντά στο μηδέν μέχρι και το 2014, ωστόσο μερικοί προβλέπουν μια πρώτη αύξηση στο τέλος του επόμενου έτους.

«Δεν αναζητούμε αλλαγές στην συναλλαγματική ισοτιμία της SNB (ανώτατο όριο), η οποία στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στο 1,20. Κατά συνέπεια, εμείς και οι αγορές αναμένουμε ο στόχος του Libor να παραμείνει σταθερός για ένα ακόμα τρίμηνο», δήλωσε οικονομολόγος της εταιρείας UBS.

Ο πρόεδρος της SNB, Τόμας Τζόρνταν, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει την τελική απόφαση για το ανώτατο όριο, λόγω των νέων κινδύνων που έχουν αναδεύσει εξαιτίας της μετέωρης πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία.

Δεδομένης της ασθενής οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μόλις ένας από τους 21 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του Reuters, υποστηρίζει ότι η SNB σκοπεύει να μετατοπίσει το ανώτατο όριο στο 1,25 ανά ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα πρόκειται, σήμερα, να εκδώσει τις προβλέψεις της σχετικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα βρίσκεται στο 1,3 τοις εκατό για το 2013, σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον Δεκέμβριο και κυμαινόταν στο 1 έως 1,5 τοις εκατό.

Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις, οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να μείνουν αρκετά κάτω από το όριο της SNB του 2 τοις εκατό. Η τράπεζα αναμένεται να εμμείνει στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, το 2013, στο -0,1 τοις εκατό, θα αυξήσει τις προβλέψεις της για το 2014 στο 0,5 τοις εκατό και 0,9 τοις εκατό για το 2015.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ