Φάρμακο για τους αλκοολικούς

Φάρμακο για τους αλκοολικούς

Μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να διατεθεί στην ευρωπαϊκή αγορά το πρώτο φάρμακο που μειώνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση αλκοόλ λόγω εθισμού, μετά την άδεια κυκλοφορίας που έλαβε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από τις τρεις κλινικές μελέτες που κατατέθηκαν για να λάβει άδεια κυκλοφορίας το φάρμακο, η χορήγησή του μπορεί να μειώσει έως 60% την επιθυμία κατανάλωσης αλκοόλ ύστερα από εξάμηνη λήψη της αγωγής.

Στις μελέτες συμμετείχαν 2.000 άτομα με εξάρτηση από το αλκοόλ. Περίπου το 68% από αυτούς δεν είχε ακολουθήσει ποτέ άλλη διαδικασία διακοπής ή μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η έγκρισή του αφορά τη λήψη του από άτομα που έχουν διαγνωστεί με εθισμό στο αλκοόλ, καταναλώνουν μέχρι έξι ποτήρια την ημέρα, δεν έχουν συμπτώματα στέρησης ούτε όμως χρειάζονται αποτοξίνωση.

Το νέο φάρμακο είναι σε μορφή ταμπλέτας και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και όταν το άτομο έχει έντονη ανάγκη για κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό που κάνει στον εγκέφαλο είναι να αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων των οπιοειδών.

 

Πηγή: Τα Νέα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ