Βαριές ποινές για «απείθεια στην βασιλεία»

Βαριές ποινές για «απείθεια στην βασιλεία»

Δικαστήριο στην Σαουδική Αραβία καταδίκασε, χθες, δύο ακτιβιστές σε ποινές κάθειρξης 10 και 11 ετών, επειδή «επέδειξαν απείθεια προς τον βασιλικό οίκο», καθώς άνευ της άδειάς του προχώρησαν το έτος 2009 στην ίδρυση σωματείου υπέρ του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, παρακινώντας πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για τις σχετικές ενέργειές τους.

Πρόκειται για τους Μοχάμεντ αλ Καχτάνι και Αμπντάλα αλ Χαμέντ, που έλαβαν στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας -αντιστοίχως – ποινές κάθειρξης 10 και 11 ετών, επειδή κρίθηκε παράνομη η εκ μέρους τους σύσταση «της Σαουδαραβικής Ένωσης αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων».

Σε αμφότερους επιβλήθηκε και μια 10ετής απαγόρευση εξόδου τους από το βασίλειο, αφού όμως εκτίσουν τις ανωτέρω ποινές κάθειρξης.

Επιπλέον, αποφασίστηκε «να δημευθεί η περιουσία των καταδικασθέντων», επειδή αυτοί υπέπεσαν στο αδίκημα να ιδρύσουν σωματείο άνευ της κρατικής άδειας και είχαν επικοινωνία (αφού ίδρυσαν αυτό) με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, «στους οποίους παρείχαν στοιχεία δυσφημιστικά για το βασίλειο– κατηγορώντας κρατικούς λειτουργούς για αδικοπραγίες, όπως την εκ μέρους τους χρήση βασανιστηρίων κρατούμενων, με σκοπό την υφαρπαγή ομολογίας».

«Κι άλλοι έχουν “ριφθεί” στις σαουδαραβικές φυλακές, αυτή η δικαστική απόφαση δεν μάς εκπλήσσει λοιπόν, όμως μάς προκαλεί έκπληξη πόσο από τους Σαουδάραβες πολίτες η Δικαιοσύνη, η μεταρρύθμιση κρατούνται (από τις αρχές) μακριά τους», σχολίασε στο Twitter η σύζυγος Καχτάνι.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, αυτή η πολύμηνη δίκη, με αφετηρία τον Ιούνιο, αποτελεί τμήμα της συστηματικής προσπάθειας των αρχών του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας να φιμωθούν όλοι όσοι υπερασπίζονται, με σθένος, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ