Η Κύπρος απέρριψε νέους όρους της τρόικας

Η Κύπρος απέρριψε νέους όρους της τρόικας

 

 

Η Λευκωσία απορρίπτει νέους όρους που τέθηκαν από την τρόικα για αύξηση του εταιρικού φόρου ή ενδεχόμενο «κουρέμα» των καταθέσεων.

Μετά τη συνάντηση του Πρόεδρου Νίκου Αναστασιάδη με το κλιμάκιο των πιστωτών, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, που ρωτήθηκε κατά πόσον οι πιστωτές έχουν θέσει στο τραπέζι θέμα αύξησης του εταιρικού φόρου, απάντησε καταφατικά. Διευκρίνισε δε ότι ο κ. Αναστασιάδης έκανε σαφές ότι δεν συζητά τέτοιον όρο.

Όσον αφορά το «κούρεμα» των καταθέσεων ο κ. Σαρρής τόνισε ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για “κουρέματα” ή άλλες επιβουλές πάνω στις καταθέσεις, είναι εκτός συζήτησης».

«Συλλογικά», είπε, «η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ είχαν όρους εντολής οι οποίοι περιλαμβάνουν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους».

Ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς το κλιμάκιο της τρόικας πως η κυπριακή οικονομία έχει ήδη πληρώσει σοβαρό τίμημα. «Αντιλήφθηκαν», είπε, ότι τέτοια θέματα δεν θα πρέπει να προωθούνται με τρόπο που να δημιουργούν προβλήματα σε μας αλλά και σε εκείνους.

Κληθείς να σχολιάσει σημερινές αναφορές Γερμανού βουλευτή ότι ο ίδιος ο κ. Σαρρής άφησε να εννοηθεί ότι η κυπριακή πλευρά μελετά διαφοροποίηση του καθεστώτος του εταιρικού φόρου, ο Κύπριος υπουργός απάντησε:

«Η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, όπως έχει διαμορφωθεί το 2004, είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας μας. Επομένως για μας δεν τίθεται θέμα διαφοροποίησης. Εκείνο το οποίο είπαμε και ίσως να μην το εξηγήσαμε καλά, είναι ότι θα πρέπει να βρούμε τους εναλλακτικούς τρόπους, είτε με μείωση δαπανών είτε με αύξηση εσόδων, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση του χρέους».

Ο κ. Σαρρής απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής νέων δημοσιονομικών μέτρων που αφορούν περικοπές μισθών κι άλλων ωφελημάτων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «η τρόικα αυτήν τη φορά ήρθε για να βοηθήσει ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος. Άλλο είναι ποιες εισηγήσεις θέτει στο τραπέζι η τρόικα κι άλλο είναι η δική μας θέση και η τελική συμφωνία».

«Η δική μας θέση είναι», εξήγησε, ότι «μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους, με τους οποίους να φέρουμε το χρέος μας εκεί όπου πρέπει να είναι, ώστε οι αγορές να το θεωρήσουν διαχειρίσιμο».

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ