Η φτώχεια και ο πλούτος στη Γερμανία

Η φτώχεια και ο πλούτος στη Γερμανία

 

 

Μετά από αρκετές καθυστερήσεις και προσχέδια, το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την 4η έκθεση για την φτώχεια και τον πλούτο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες ότι “ωραιοποίησε” τα συμπεράσματα.

 

Κάθε 4 χρόνια η γερμανική κυβέρνηση δημοσιεύει μια έκθεση για την κατανομή του πλούτου και τη φτώχεια στη Γερμανία. Η τέταρτη έκθεση έπρεπε να δει το φως της δημοσιότητας το φθινόπωρο. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, προσχέδια και παρεμβάσεις από τα αρμόδια υπουργεία, η έκθεση εγκρίθηκε τελικά χθες από το υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο.

 

Η αντιπολίτευση Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς ζητούν εδώ και μήνες μια συζήτηση στο κοινοβούλιο. Ήδη το φθινόπωρο είχε γίνει γνωστό ότι τόσο η υπουργός Απασχόλησης φον ντερ Λάιεν όσο και ο υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ είχαν αποφασίσει αλλαγές σε ορισμένα σημεία.

 

Στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης σημειώνονταν για παράδειγμα ότι «την ώρα που τα υψηλά εισοδήματα αυξάνονται, τα κατώτερα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία». Η πρόταση αυτή άλλαξε σε: «Η πτώση στους πραγματικούς μισθούς είναι απόρροια διαρθρωτικών βελτιώσεων στην αγορά εργασίας».

 

Εκατομμύρια Γερμανοί χρειάζονται επιδόματα

 

Επικρίνοντας την κυβέρνηση ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία έχουν μεν πλήρη απασχόληση, αλλά δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από το μισθό τους. Είναι αναγκασμένοι να ζητούν επιδόματα στήριξης από το γερμανικό δημόσιο. Δεν θέλουμε τέτοιες συνθήκες στη Γερμανία».

 

Ο πρόεδρος του SPD κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι παραποίησε με τις αλλαγές τις οποίες έκανε το πρώτο προσχέδιο της έκθεσης για τον πλούτο και τη φτώχεια στη Γερμανία τονίζοντας ότι «όποιος κάνει χρήση τέτοιων μεθόδων δεν εμπαίζει μόνο τους πολίτες, αλλά βλάπτει ταυτόχρονα την δημόσια ζωή και τη δημοκρατία».

 

Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού απορρίπτουν τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι στις όποιες αλλαγές δεν υπάρχει παρατυπία από τη στιγμή που το προσχέδιο κατατίθεται στα αρμόδια υπουργεία για έγκριση. Ο ειδικός σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ματίας Τσίμερ τονίζει ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει μαζική εξαθλίωση του πληθυσμού. Το αντίθετο. Από το 2005 που η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην εξουσία η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών κλείνει.

 

Όμοια είναι η εκτίμηση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων. Ο εκπρόσωπος για ζητήματα απασχόλησης Γιοχάνες Φόγκελ δηλώνει ότι «η Γερμανία έχει τη χαμηλότερη ανεργία στην Ευρώπη και η απασχόληση με κατώτερους μισθούς βρίσκεται σε υποχώρηση. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κοινωνική εξαθλίωση».

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ