“Όχι” στις υπέρογκες αμοιβές των μάνατζερ

“Όχι” στις υπέρογκες αμοιβές των μάνατζερ

 

«Ναι» στην πρωτοβουλία «κατά του τζόγου» είπαν χθες οι Ελβετοί μέσω δημοψηφίσματος. Τη λαϊκή ετυμηγορία θα ακολουθήσει νόμος που θα βάζει φραγμό στις αμοιβές των μάνατζερ, ενισχύοντας τα δικαιώματα των μικρομετόχων.

 

Μετά από την απόφαση για περιορισμό των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν τα ανώτατα τραπεζικά στελέχη εντός της ΕΕ, το 67,9% των Ελβετών που συμμετείχαν σε χθεσινό δημοψήφισμα βάζει φρένο στις υπέρογκες αμοιβές των κορυφαίων επιχειρησιακών μάνατζερ. Η λαϊκή απόφαση πρέπει να τώρα να επικυρωθεί με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα δικαιώματα των μικρομετόχων.

 

Μάλιστα, σε περίπτωση παραβιάσεων του σχετικού νόμου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επιχειρήσεων θα απειλούνται με έως και 3 χρόνια φυλάκισης και υψηλά χρηματικά πρόστιμα. Με το «ναι» των Ελβετών στην επονομαζόμενη πρωτοβουλία «κατά του τζόγου» η χώρα αναμένεται να αποκτήσει ένα από τα πιο αυστηρά χρηματιστηριακά δίκαια του κόσμου.

 

Σχετικός νόμος σε έναν με ενάμιση χρόνο

 

Η πρωτοβουλία «κατά του τζόγου», η οποία αποτέλεσε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και έντονων διαφωνιών, συνεστάθη προ 5 ετών από ανεξάρτητο βουλευτή και ιδιοκτήτη μικρομεσαίας επιχείρησης Τόμας Μίντερ. Διακηρυγμένος της στόχος ήταν να βάλει τέλος στα υπέρογκα μπόνους, τις αστρονομικές αποζημιώσεις και τους μισθούς-μαμούθ των μάνατζερ στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις, μέσω της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των μετόχων.

 

Όπως ορίζει η πρωτοβουλία «κατά του τζόγου» για το ύψος των αποζημιώσεων των μάνατζερ θα αποφασίζουν στο εξής οι μέτοχοι σε ετήσια βάση. Παράλληλα προβλέπεται η πλήρης απαγόρευση ειδικών αποζημιώσεων, για παράδειγμα σε περιπτώσεις αποχωρήσεων και προσλήψεων.

 

Για την πλήρη εφαρμογή της σχετικής πρωτοβουλίας υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον 1-1,5 χρόνος, καθώς κυβέρνηση και κοινοβούλιο θα πρέπει να επεξεργαστούν και να ψηφίσουν σχετικό νόμο στη βάση του κειμένου της πρωτοβουλίας.

 

Ο Ελβετικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Economiesuisse εξέφρασε τη λύπη του για την έγκριση αυτής της πρωτοβουλίας. Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων και παράγοντες τους οικονομικού κλάδου εξέφρασαν το φόβο ότι με αυτόν τον τρόπο θα πληγεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην Ελβετία. Υπέρ της πρωτοβουλίας τάχθηκε η ελβετική αριστερά, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Ζαν Κρίστοφ Σβαμπ, τόνισε ότι η εγκριση αυτής της πρωτοβουλίας είναι ένα «θετικό μήνυμα» ενόψει νέων πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της κρατικής ρύθμισης της οικονομίας.

 

Πολιτική στήριξη και στη Γερμανία

 

Η χθεσινή απόφαση των Ελβετών έτυχε υποστήριξης και από μερίδα γερμανών πολιτικών, οι οποίοι εκφράστηκαν υπέρ του περιορισμού των αντίστοιχων αμοιβών και στη Γερμανία. Η επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς Κάτια Κίπινγκ χαρακτήρισε «απληστία» το γεγονός ότι ανώτατα στελέχη γερμανικών επιχειρήσεων λαμβάνουν «54 φορές υψηλότερη αμοιβή» από τα απλά στελέχη.

 

Από πλευράς Πρασίνων, ο Γκέρχαρντ Σικ κάλεσε τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών-Φιλελευθέρων να λάβει σοβαρά υπόψη του το μήνυμα από την Ελβετία, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει στη Γερμανία αυστηρότερη νομοθετική ρύθμιση ενάντια στις υπέρογκες αμοιβές.

 

«Είναι καλύτερα να αποφασίζουν οι μέτοχοι, από το να παρεμβαίνει το κράτος» δήλωσε σχετικά στην Berliner Zeitung ο αναπληρωτής αρχηγός της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από το γερμανικό χρηματιστηριακό δίκαιο μία ανάλογη ρύθμιση. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών Γιόαχιμ Πος επισήμανε στην ίδια εφημερίδα ότι «το γεγονός ότι ψηφίζει έτσι μία χώρα με φιλελεύθερη οικονομική παράδοση, καθιστά σαφές ότι το κλίμα αλλάζει».

 

 

 

 

 

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ