Τέλος με τα μέτρα στην Ισπανία;

Τέλος με τα μέτρα στην Ισπανία;

 

 

Το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας έπεσε σε 6,74% του ΑΕΠ το 2012, εκ του οποίου το 1,73% αντιστοιχεί στις αυτόνομες περιφέρειες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστόμπαλ Μοντόρο, σημειώνοντας ότι η χώρα “δεν χρειάζεται νέα μέτρα εξοικονόμησης χρημάτων”.

Ο αριθμός αυτός είναι το αποτέλεσμα “μιας μεγάλης προσπάθειας”, πρόσθεσε ο υπουργός σχολιάζοντας σε δημοσιογράφους τα επίσημα στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα για το 2012, για το οποίο ο στόχος ήταν να περιοριστεί στο 6,3% του ΑΕΠ, ποσοστό εκ του οποίου 1,5% αντιστοιχούσε στις αυτόνομες περιοχές.

Το έλλειμμα του κεντρικού κράτους ανέρχεται σε 3,83% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι πιο κάτω από το 4,5% που προβλεπόταν, αυτό των τοπικών διοικήσεων σε 0,20% και το έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης σε 0,96%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον υπουργό.

Μετά το 9,4% το 2011, “το έλλειμμα, χωρίς την βοήθεια στα πιστωτικά ιδρύματα, μειώθηκε σε 6,74%” το 2012, σημείωσε ο Μοντόρο, επιβεβαιώνοντας ότι ο αριθμός που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίστηκε η βοήθεια των 41 δισεκατομμυρίων ευρώ την οποία έχει ήδη καταβάλλει η ΕΕ στις ισπανικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Λαμβάνοντας υπόψη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προβλέψει ότι το δημόσιο έλλειμμα της Ισπανίας θα εκτινασσόταν στο 10,2% το 2012, έναντι 7% χωρίς αυτήν την βοήθεια.

“Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας μιας χώρας που γνωρίζει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων”, είναι “ένα αποτέλεσμα που δημιουργεί την ελπίδα εξόδου από την κρίση”, επέμεινε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι η Ισπανία “δεν χρειάζεται να λάβει νέα μέτρα”.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Ραχόι, η οποία ανέβηκε στην εξουσία στα τέλη του 2011, υιοθέτησε ιστορικά μέτρα λιτότητας με στόχο την εξοικονόμηση 150 δισεκατομμυρίων ευρώ σε περίοδο τριών ετών, ως το τέλος του 2014.

Αν και το έλλειμμα βρίσκεται βάσει των στοιχείων πάνω από το 6,3% που έχει διαπραγματευτεί η Ισπανία με τις Βρυξέλλες, παραμένει κάτω από τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις πολλών αναλυτών, οι οποίοι ανησυχούσαν για την καλή πορεία της προσπάθειας εξυγίανσης των δημοσιονομικών σε μια χώρα που έχει βυθιστεί στην ύφεση από τα τέλη του 2011.

Το 2012, το ΑΕΠ της Ισπανίας υποχώρησε κατά 1,4% και ήδη η Τράπεζα της Ισπανίας έχει ανακοινώσει ότι προβλέπει τη συνέχιση της ύφεσης στο πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ