Ανησυχεί για τον Λίβανο ο ΟΗΕ

Ανησυχεί για τον Λίβανο ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν και πάλι σήμερα την ανησυχία τους ότι η επιδείνωση της κρίσης στη Συρία μπορεί να συμπαρασύρει και τον Λίβανο.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα Τζέφρι Φέλτμαν παρουσίασε μια “ζοφερή εικόνα”, όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, των συγκρούσεων στη Συρία που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια ως ειρηνικές διαδηλώσεις εναντίον του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και μετατράπηκαν σε βίαιες όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις επιχείρησαν να τις καταστείλουν. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι σχεδόν 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στις συγκρούσεις.

“Η καταστροφική στρατιωτική κλιμάκωση γίνεται ολοένα και πιο έντονη κάθε ημέρα που περνά και απειλεί να συμπαρασύρει στη δίνη της τις γειτονικές χώρες, κυρίως τον Λίβανο”, είπε ο Φέλτμαν ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

“Ο πόλεμος έχει αποκτήσει επίσης θρησκευτικούς τόνους, διαποτίζεται από καιροσκοπική εγκληματικότητα και επιδεινώνεται από την παρουσία ξένων μαχητών και εξτρεμιστικών ομάδων, καθώς και από ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης και των σχετιζόμενων με αυτήν μαχητών Σαμπίχα”, είπε.

Ο Φέλτμαν τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία συνιστά μια πηγή “ανησυχίας” για τα Ηνωμένα Έθνη. “Και οι δύο πλευρές έχουν διαπράξει παραβιάσεις που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, αν και η κλίμακα αυτών που έχει κάνει η κυβέρνηση υπερβαίνει σημαντικά τις πράξεις της αντιπολίτευσης. Έχουν μπει στο στόχαστρο νοσοκομεία και αρτοποιεία. Ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν”, πρόσθεσε.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ