Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα

Το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει τα ιταλικά ομόλογα

Τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν πτώση, σήμερα, καθώς το ακαθόριστο εκλογικό αποτέλεσμα τροφοδότησε φόβους για ακυβερνησία στη χώρα. Η ψήφος διαμαρτυρίας από εκατομμύρια Ιταλούς, οι οποίοι είναι εξοργισμένοι από την οικονομική δυσπραγία και την πολιτική διαφθορά που ώθησε τη χώρα προς το αδιέξοδο, ενδέχεται να αποτρέψει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το ιταλικό κόμμα της κεντροαριστεράς δήλωσε ότι έχει κερδίσει την Κάτω Βουλή, αλλά καθώς φαίνεται κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν είναι σε θέση να κερδίσει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή ή τη Γερουσία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ένα «κλειδωμένο» κοινοβούλιο θα προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, οι οποίοι ελπίζουν για μια ισχυρή ηγεσία που θα οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

«Από την πλευρά των αγορών, αυτό είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο και δεν βλέπω πως οι τιμές των ιταλικών ομολόγων δεν θα χάσουν έδαφος», δήλωσε ο Αλεσάντρο Τεντόρι, επικεφαλής των παγκόσμιων τιμών στην Citi. «Φαίνεται αναπόφευκτο να μην υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι η επιτυχία του Μπέπε Γκρίλο και το υψηλό ποσοστό αποχής των πολιτών από τις εκλογές. Βασικά το ήμισυ της χώρας έχει κουραστεί από το παλαιό πολιτικό σύστημα και η αλλαγή θα έρθει οδυνηρά».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι όλα τα κόμματα έχουν την ευθύνη να διασφαλίσουν το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ